Sari la conținut

Începe construcţia fabricii Airbus

onsiliul local din Ghimbav a avizat un plan urbanistic zonal, necesar pentru construcţia fabricii. Proiectul a fost făcut de o firmă de arhitectură din Braşov în colaborare cu arhitecţi din Franţa. Acum urmează ca Airbus Helicopters să obţină autorizaţia de construcţie pentru halele de producţie.

Fabrica celor de la Airbus va avea o suprafaţă de aproape 3 ha, iar halele de producţie vor avea 9.600 mp. Vor fi ridicate în imediata apropiere a IAR Ghimbav şi o altă fabrică a unei companii din industria aeronautică.

La Braşov mai funcţionează încă două companii multinaţionale din industria aeronautică. Aşa că investitorii şi-au făcut şi un cluster, primul cluster de aviaţie din România, prin intermediul căruia oraşul este promovat ca fiind unul dintre pilonii domeniului aviaţiei din ţară.

"Vom lucra împreună în domeniul educaţiei, formării profesionale cât şi specializarea post-universitară post-liceală. Astea sunt forme noi de învătămnt de care avem foarte mare nevoie. Că aici avem o nişă foarte specială, tehnicieni de aviaţie de exemplu", spune Werner Braun, preşedinte Club Economic German.

Statul român negociază cu compania Airbus ca o parte a componentelor să fie executate de specialiştii de la IAR Ghimbav, unde de mai bine de 40 de ani se asamblează şi se repară elicoptere Puma. Altfel muncitorii ar putea să plece la noua fabrică.

"Această firmă îi va plăti şi vor părăsi IAR şi vor merge la această firmă. Ştim cât de greu se formează un specialist şi cât de greu se păstrează, iată dacă pe piaţa muncii apare un nou competitior", spune Constantin Duguleană, analist economic.

Noua fabrică ar crea cel puţin 400 de locuri de muncă, atât ingineri specializaţi, cât şi muncitori. Grupul EADS din care face parte şi Airbus Helicopters este al doilea jucător de pe piața aeronautică la nivel mondial. Elicopterele modernizate la Ghimbav au ajuns în Africa de Sud, Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud, dar şi în Marea Britanie. Airbus are 55.000 de angajaţi şi 16 locaţii în lume unde produce aviaone şi elicoptere.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzvan Rădache

Pe aceeași temă