Începe vaccinarea antipoliomielitică

Data publicării:
VACCINARE 1

Vaccinul se administrează elevilor de clasa a doua şi copiilor din clasa pregătitoare. Acolo unde nu există medici şcolari, părinţii trebuie să ştie că vaccinul va fi administrat de medicul de familie.

" În general vaccinează medicii de familie, dar sunt câteva oraşe unde avem medici şcolari, unde aproape toate şcolile sunt acoperite de medici de medicină şcolară ", a spus Francisc Santo - epidemiolog DSP Covasna.

Campania durează până pe 21 noiembrie, iar pentru o mai bună organizare şcolile sunt anunţate dinainte ziua în care se va administra vaccinul.

" Doamna asistentă care are cabinetul la Chichiş, la centrul de comună, ne anunţă din timp şi vine şi vaccinează copiii la şcoală ", susține Rodica Dermişek - director adjunct Şcoala Gabor Aron. 

În cazul preşcolarilor, situaţia este diferită. Aceşti copii trebuie duşi obligatoriu la medicul de familie pentru imunizare.

" Vaccinările le fac la cabinetul medicului de familie, aici suntem la punctul de triere, numai triajul îl facem, triajul epidemiologic în fiecare zi ", menționează Irina Nagy - asistent Grădiniţa Csipike.

Părinţii ştiu de acest vaccin şi recunosc importanţa lui pentru că este mai uşor să previi decât să tratezi.

" Se dădea oral vaccinul, acuma văd că este de câţiva ani injectabil, a fost dintotdeauna ", susține un părinte. 

" Ştiu cazuri din generaţii mai vechi care nefăcând vaccinul au contractat boala şi au avut de suferit toată viaţa ", adaugă un alt părinte. 

Poliomielita a fost eradicată încă din 2001 dar cazuri recente descoperite în sud-estul Asiei au readus virusul în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Copiii şi femeile gravide sunt cei mai vulnerabili la acest virus care, netratat, poate duce la paralizie sau chiar la deces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri