Sari la conținut
News Alert

Incidente la mai multe secţii de vot

A fost scandal la secţia de vot nr. 242, din Predeal unde unul din membrii comisiei a fost surprins de un alegător încercând să fraudeze votul. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani care, sub teancul cu listele electorale, avea ascuns un buletin de vot ştampilat în dreptul candidatului favorit la funcţia de primar.

După ce a fost pus în alertă, preşedintele secţiei de votare a chemat la faţa locului poliţiştii, care au intergoat-o pe femeie.

"Am procedat la înlăturarea persoanei respective, s-a constatat că buletinul era cu ştampila "votat" aplicată pe el.  Am rugat-o pe doamnă să se ridice, să ne arate ce are sub hârtii. Doamna a spus că tocmai ce voia să voteze. Câte buletine avea pe procesul verbal? În momentul în care a fost depistată - 150 de bucăţi, din fiecvare categorie", Alexandru Damian - preşedinte secţie de votare 

Femeia este cercetată în libertate pentru tentativă de fraudare a votului, riscând o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni până la trei ani. Întrebată dacă sunt adevărate acuzaţiile care i se aduc, femeia a negat totul.

Discuţie reporter - membră a comisiei de votare
"Nu trebuie să mă apăr, că nu sunt vinovată cu nimic. Toată lumea ştie.
Reporter: Haideţi să ne spuneţi, ce s-a întâmplat de fapt!
Doamnă, nu am ce să declar! Dacă nimeni nu declară ce s-a întâmplat, de ce să declar eu?
Reporter: Preşedintele de secţie a declarat...
O să vedem la Poliţie cine a declarat şi cine nu!"

La secţia de votare nr. 222 din incinta Liceului "George Moroianu", din Săcele, a dispărut o ştampilă de vot. Imediat ce comisia a sesizat lipsa ştampilei, a fost anunţată Poliţia. Ancheta nu a durat prea mult timp, pentru că la două ore de la primirea sesizării, aceasta a fost găsită.

"La ora 11 şi un sfert am observat că a dispărut o ştampilă de vot. Şi acum? Acum am înţeles că s-a găsit la o bătrânică care l-a luat din greşeală", Ştefan Deac - preşedinte secţie de votare.

În municipiul Braşov, la mai multe secţii, buletinele de vot pentru alegerea membrilor Consiliului Local aveau lipite pe o latură paginile doi şi trei. La una dintre secţii problema a fost sesizată de unul din candidaţi, iar la Biroul Electoral Judeţean au ajuns sesizări de la alte trei secţii din Braşov şi Săcele. Membrii comisiei de votare au desprins paginile cu rigla.

"Am văzut acest lucru pe buletinele de vot încă de acum o săptămână cand au fost preluate de către comisia de organizare şi prima pagină nu era tăiată, nu era... cred ca la tipografia care s-a ocupat de acest lucru nu le-au facut cum trebuie", George Scripcaru - candidat independent.

Membrii secţiilor de votare au primit dispoziţie să verifice toate buletinele de vot şi să le dezlipească paginile, dacă este cazul.

"A fost trimisă o circulară către toate birourile electorale ale secţiile de votare. Înainte de a se înmâna buletinele de vot alegătorului, să fie atenţi ca toate paginile să se poată desprinde", Claudiu Petra - purtător de cuvânt BEJ Braşov.

Pe de altă parte, mai multe buletine de vot care trebuiau să ajungă în Braşov au fost găsite într-o comună din judeţul Suceava. Confuzia a fost făcută din cauză că buletinele de vot pentru cele două judeţe au fost tipărite la o tipografie din Neamţ, iar la transport s-au amestecat. Buletinele neconforme au fost anulate.

Reporteri: Sorina Secelean, Ruxandra Morar
Imagine: Dan Dascălu