Sari la conținut
News Alert

Îndrăgostită de România. O scriitoare din Anglia s-a mutat de 6 ani în satul Măgura

Arabella McIntyre-Brown s-a născut în sudul Angliei. Acum mai bine de 10 ani, pe când când locuia la Liverpool şi lucra ca jurnalist, femeia a venit în România ca turist. S-a îndrăgostit atât de tare de locurile pe care le-a vizitat încât şi-a cumpărat o casă în satul Măgura din judeţul Braşov.

"A costat 1,3 miliarde de lei, pentru că vorbim de vremea când încă nu se schimbase moneda. Aşa că, atunci când am scos banii din bancă, am fost miliardară pentru un weekend. A fost 23.000 de lire", povesteşte Arabella.

Traiul de zi cu zi în România nu a făcut-o să-şi piardă entuziasmul iniţial.

"Lucrez aici. Mă uit la Bucegi, de la fereastra biroului...În fiecare zi mă uit pe fereastra dormitorului meu, pe cea de la bucătărie, văd Piatra Craiului şi mă gândesc: Cât de norocoasă sunt că trăiesc aici",  spune Arabella.

Îi place să le povestească prietenilor despre locul care o face fericită şi scrie despre el pe reţelele de socializare şi în presa din Marea Britanie. În acelaşi timp, lucrează la o carte despre România.

"E chiar o persoană drăguţă şi noi am comunicat foarte bine.  A ţinut cursuri de engleză pentru copiii din sat, se implică în viaţa comunităţii", spune Roxana Preda - vecină.

"Ouă, lapte, caş, brânză, din astea, mergem, îi mai ducem, no suntem vecini. Şi eu dacă am o problemă şi-i zic: Arabella, du-mă până la Zărneşti!, Nu zice că nu", spune Maria Cotinghiu - vecină.

Această vecinătate, obligaţia faţă de vecinul tău, cred că este fantastică şi ospitalitatea faţă de vizitatori: Haideţi, intraţi, haideţi la masă, beţi o cafea, o ţuică, o vişinată?", spune Arabella McIntyre-Brown. 

Şi pentru că la Măgura se simte acasă, Arabella McIntyre-Brown învaţă limba română.

"Ştiu cuvinte pentru pasăre, pentru coasă, pentru iarbă... nori", spune Arabella.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Pe aceeași temă