Infracţiuni cu arme

Data publicării:
ARME NECULAIE

Ultimele piese de muniţie au fost descoperite în acest an, într-un birou folosit de Ioan Neculaie. S-a întâmplat în timpul unei percheziţii, pentru care magistraţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au cerut şi obţinut mandat de la judecător. Procurorii erau pe urma unor presupuse fraude economice, legate de rambursări ilegale de TVA din bugetul statului.

"În data de 28.01.2016, cu ocazia percheziționării biroului inculpatului (...), au fost din nou identificate un număr de 28 cartușe cu glonț, pentru armă de foc, deținute de inculpat în afara prevederilor legale" sursa: Referat Parchetul de pe Lângă Tribunalul Braşov, 29.01.2016.

"Cartuşele au fost găsite în această clădire, în biroul lui Ioan Neculaie, de la uzina Roman. Descoperirea a fost făcută întâmplător, în timpul unei percheziţii apropbate de judecători, într-un dosar de fraude economice", Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Procurorii au ridicat cartuşele şi le-au dat, pentru păstrare, Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul IPJ Braşov. Iar fapta este acum investigată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov. Totul s-a întâmplat la aproximativ trei ani după ce procurorii Serviciului Teritorial Braşov al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au găsit, în locuinţa folosită de Ioan Neculaie, zeci de arme de foc. Descoperirea a fost făcută şi atunci întâmplător, în timpul unei investigaţii privind fapte de corupţie.

"Pe rolul Serviciului Teritorial Braşov există în lucru un dosar penal în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de faptă (in rem), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (...). Cercetările privind infracţiunea menţionată anterior au în vedere deţinerea presupus ilegală a unor arme şi a unei cantităţi de muniţie, găsite cu ocazia unei percheziţii domiciliare efectuată în anul 2013, pentru care există date şi indicii că nu ar exista autorizaţie legală valabilă" sursa: Răspuns DNA, 16.02.2016.

Magistraţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov ştiu că Ioan Neculaie a încercat să afle date din ancheta penală pe care procurorii anticorupţie o fac în legătură cu această faptă. În acest sens, Neculaie a purtat, pe 19 ianuarie 2016, o discuţie telefonică prin care îi cerea unui apropiat să aranjeze o întâlnire cu unul din şefii Inspectoratului Poliţiei Judeţene Braşov. În plus, omul de afaceri chiar a fost la Poliţie, pentru discuţii legate de acest dosar penal în lucru.

 Interceptare discuţie telefonică, 19.01.2016, ora 13.16
"Neculaie: (...) Eu mă duc să mănânc şi vroiam să te întreb, dacă ai vorbit cu prietenul ăla al tău să nu mai ne tot aburească ?
Martor: Nu, n-am reuşit nici ieri, nici astăzi să mă întâlnesc, că are perioada aia de şedinţe, de bilanţuri, (...) ! Am vorbit la telefon, l-am sunat azi de vreo două ori, nu mi-a răspuns, mi-a răspuns acuma de vreun sfert de oră şi mi-a zis că-i în şedinţă. Na, să-l (..) cu şedinţele lui !"
SURSA: Contestaţie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov

"Aveţi un permis valabil, aveaţi un permis valabil? Bineînţeles, bineînţeles. Fără permis, cine-şi permite să umble cu arme? Iar muniţia şi arma din 2013, ridicate de DNA, armele, erau deţinute legal? Ălea erau pe permis, altă treabă. Permis valabil. Da", Ioan Neculaie, om de afaceri 

Ioan Neculaie este arestat preventiv, din 8 februarie 2016, în urma unei propuneri formulate de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Magistraţii îl acuză că a ajutat FC Braşov, prin circuite financiare fictive, să obţină rambursări ilegale de TVA, în valoare de aproape şapte milioane de lei. Potrivit legii, persoanele care nu depun la armurier muniţia deţinută, după expirarea permisului de port-armă, riscă pedepese de până la trei ani de închisoare.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae, Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri