Inima Reginei Maria s-a întors la Pelișor

Data publicării:
INIMA REGINEI

Inima Reginei Maria a fost înmânată de doi militari Principesei Margareta, care a aşezat-o la loc de cinste în Salonul de Aur, încăperea în care Regina Maria şi-a dat ultima suflare. La depunerea inimii s-a ţinut o scurtă ceremonie religioasă pentru pomenirea Reginei Maria.

Regina Maria a cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat la Curtea de Argeş, iar inima să-i fie scoasă şi păstrată într-o raclă la capela Stella Maris de la reşedinţa sa din Balcic, pe vremea aceea pământ românesc. După 1940, când Cadrilaterul a fost cedat, inima a fost mutată la Bran, unde a rămas mai bine de 20 de ani. În timpul regimului comunist însă, s-au dat dispoziţii ca aceasta să fie dusă la Muzeul de Istorie din Bucureşti, unde a rămas până astăzi.

"Pentru muzeografia românească este o zi istorică, pentru Muzeul Naţional Peleş şi este o reparaţie istorică. Pentru noi este un obiect de patrimoniu deosebit, dacă pot numi inima un obiect", spune Mihail Gorgoi, directorul Muzeului Naţional Peleş.

Regina şi-a dorit ca, după moartea ei, inima să rămână în continuare printre români, ca un simbol al iubirii pentru neamul care a adoptat-o. Nu a fost lucru uşor ca ea să fie păstrată timp de 77 de ani în cele mai bune condiţii.

"În ultimii 45 de ani, cât a stat la Muzeul Naţional, am păstrat-o într-o casetă cu heliu. Această casetă trebuie refăcută şi, de asemenea, periodic, inima trebuie examinată şi tratată pentru că, repet, este o parte dintr-un corp omenesc care, prin natura ei, nu este veşnică", Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie, Bucureşti. 

Inima a fost depusă într-o casetă din lemn şi este învelită într-un drapel dublu, cu steagul României şi cel britacnic. Turiştii care vor să-i afle povestea pot vizita încăperea în care se află.

"Mi-am dorit foarte tare să ajung, am venit, dar păcat că nu a fost permis accesul în interior", spune un turist.

"Ce mult contează să fii un om adevărat, un om care iubeşti ţara, oamenii şi care, într-adevăr, să fii şi pentru generaţiile care vin în inimile lor, iubită, respectată şi de unii chiar adorată", spune un turist.

Regina Maria s-a stins din viaţă în anul 1938.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri