Întârzie campania de vaccinare în şcoli

Data publicării:
VACCINARE SCOLI 071013

Campania durează două săptămâni şi este destinată doar copiilor de clasa întâi, pentru că este vârsta la care li se face al doilea vaccin antirubeolă, rujeolă şi oreion. În mod normal, de ea se ocupau medicii şcolari, care ţineau evidenţele elevilor. În lipsa acestora, însă, de această campanie se vor ocupa medicii de familie şi asistentele lor.

"Avem colaborare cu un medic de familie, care ne-a promis că se ocupă de toată această activitate", declară Tudorel Simion - director Şcoala Generală Nr.14 Braşov

Pentru că medicii de familie nu au lucrat în şcoli şi nu cunosc foarte bine istoria medicală şi fişele copiilor, campania a început astăzi, însă, doar pe hârtie. Doamna Adina Ancăn a fost medic şcolar mai bine de nouă ani. Acum este medic de familie, dar a fost de acord să se ocupe în continuare de vaccinarea elevilor din trei şcoli, pentru că le ştie cazuistica.

"Având în vedere că nu există nicio asistentă în aceste şcoli, îmi este foarte greu să implic asistenta de cabinet în această campanie, pentru că este un om nou", afirmă doctorul Adina Ancăn, medic de familie.

Criza de personal medical din şcoli se datorează mai ales faptului că un număr foarte mare de asistente şi medici s-au pensionat, nu se mai pot face angajări, iar cei care au rămas au câte două norme în plus. Medicii, pe de altă parte, refuză să lucreze peste normă dacă nu sunt remuneraţi.

"Noi am face, dar să fim şi plătiţi peste normă. Aici e problema. Noi atât avem norma, nu putem acoperi toată reţeaua. Suntem puţini şi ne depăşeşte situaţia", declară doctorul Victor Petrar, medic şcolar.

O parte din medici au preluat deja dozele de vaccin de la DSP Braşov, ceea ce înseamnă că abia spre sfârşitul săptămânii această campanie va înceape la propriu şi nu doar pe hârtie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri