Investiţie fără sfârşit

Data publicării:
CATEDRALA FG

Preotul Ioan Ciocan se simte ca Meşterul Manole. De 20 de ani încearcă să ducă la bun sfârşit Catedrala Ortodoxă din centrul Făgăraşului. A înalţat-o cu greu cu bani de la enoriaşi şi autorităţi. De curând, Guvernul a alocat 2,3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor.

" Ajutorul de la Guvern este pentru noi un ajutor foarte mare pentru faptul că noi atâţia bani nu cred că îi adunam nici în 20 de ani de zile. Mai avem două turnuri, trei turnuri de făcut afară, în faţa Caterdralei, pe urmă ne gândim la lucrări de mobilier, de tâmplărie, strane, iconostase sunt multe lucrări de făcut, nu le terminăm acum ", susţine Ioan Ciocan - preot paroh. 

Până acum, catedrala a înghiţit 6 milioane de lei. Ca să fie gata cu totul, mai este nevoie de încă 4 milioane.

Pentru că vorbim de o biserică de categoria întâi, doar un metru pătrat de frescă pictată va costa 250 de euro. Cu alte cuvinte, pictura întregii catedrale va costa şi ea aproape 2 milioane de euro şi va fi gata în câţiva ani.

" Ar trebui ca banii să meargă în altă parte, văd eu, dar dacă i-au dat pentru biserică, atunci să facă biserică ", spune un făgărăşan. 

" Şi şoselele acestea trebuie făcute în primul rând, că impozite sunt peste cap, să mai facă pentru bătrâni ", adaugă un alt făgărăşan. 

Catedrala din Făgăraş eclipsează în înăţtime până şi Cetatea Făgărașului, situată vizavi. Grandioasa construcţie nu a oferit însă niciun loc de muncă pentru locuitorii de aici.

" Nu am lucrat cu făgărăşeni, decât cine a venit aşa benevol, dar foarte puţini, am lucrat cu consilierii noştri de la catedrală care au făcut instalaţia electrică. Întotdeauna, la orice lucrare pe care am avut-o în faţă am făcut concurs şi n-au prea câştigat făgărăşenii ", spune Ioan Ciocan - preot. 

Cele peste 2 milioane de lei pe care tocmai le-a primit catedrala reprezintă bugetul pentru investiţii al primăriei din Făgăraş.

" În fiecare an am reabilitat câte un cartier, aproape două, aşa că şi anul acesta am fi putut face două cartiere, suprateran, din bordură în bordură, din bloc în bloc ", susţine Cătălin Cârje - viceprimar municipiul Făgăraş. 

Mitropolia Ardealului susţine că fiecare parohie donează 2% din bugetul său pentru ridicarea acestei catedrale. Biserica are ferestre termopan iar acum se lucrează la instalaţia de încălzire prin pardoseală. Aceasta din urmă va fi vopsită în culorile tricolorului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri