Sari la conținut

Investiție în impas. Un pod de sute de mii de lei nu poate fi folosit

În anul 2007, Primăria comunei prahovene Păcureţi primea aproape trei milioane de lei din bugetul de stat, să construiască în satul Matița trei podeţe şi un pod. Unul dintre poduri nu poate fi însă folosit nici în ziua de astăzi.

Podul a fost construit pe două grinzi masive din beton, cu suprafaţă de rulare şi balustrade pe ambele părţi. Investiţia are, însă, două mari probleme: podul nu are rampe pe niciuna din părţi şi, în plus, e construit la nici 200 de metri de un alt pod, similar, pe care localnicii îl pot folosi.

Nici sătenii nu înţeleg care este rostul construcţiei. Majoritatea consideră că a înghiţit banii inutil şi nu face decât să încurce...mai ales pe cei cărora aproape că le intră în curţi.
 

"Nu are primăria cu ce să continue construcţia, dar să vedeţi, a făcut acolo, mai sus, un pod ca lumea, înaintea lui ăsta, dar la noi s-a oprit, că nu mai sunt bani", spune un localnic.

"Unde să se ducă încolo, unde să vină încoace maşinile? Dar de ce nu se mai construieşte? Nu are unde să se ducă! Trebuie să strice gardurile oamenilor", spune alt localnic.

Explicatia primarului este că responsabilitatea soluției tehnice este a proiectantului, nivelul podului a fost stabilit în funcție de înălțimea minim legală față de cursul de apă, iar albia pârâului s-a adâncit considerabil din 2007 până acum. Lucrările pentru finalizarea podului au fost abandonate cu doi ani în urmă. Autorităţile spun că vor continua investiţia din fonduri proprii.

"Am alocat fonduri ca să îl terminăm, acum am făcut o expertiză, un expert o să facă un mic proiecţel şi, maximum în 2 săptămâni, va începe lucrarea. Din banii noştri", spune Grigore Andreescu - primarul comunei Păcureţi. 

Firma care a câştigat licitaţia pentru această lucrare este din comuna vecină - Bălţeşti.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, primarul din Bălţeşti are o participare de 50% în această firmă. Firma este în insolvenţă. Contactat telefonic, primarul afirmă că nu mai are legătură cu societatea.

Primăria Păcureţi este în litigiu cu această companie, pentru lucrarea neterminată. O altă investiţie lăsată de izbelişte în Matiţa este proiectul reţelei de apă potabilă. Sistemul de distribuţie a fost construit şi îngropat, dar reţeaua nu este încă funcţională. Noua rețea de apă potabilă din Matița a costat nu mai puţin de două milioane de lei.


Reporter: Claudiu Loghin, Sorina Secelean / Imagine: Zoltan Munteanu-Racz, Dan Dascălu