Ioan Neculaie, arestat preventiv

Data publicării:
NECULAIE

Procurorii au cerut la Curtea de Apel arestarea preventivă a omului de afaceri pentru că acesta a acţionat premeditat pentru evaziune fiscală şi delapidare. Asta reiese din declaraţiile martorilor importanţi audiaţi. Fostul comisar şef al Gărzii Financiare Braşov, care a fost angajat ulterior ca director în cadrul grupului de firme controlat de Ioan Neculaie, a declarat procurorilor că omul de afaceri i-a cerut sfatul pentru operaţiunea de vânzare a bazei sportive ICIM către FC Braşov.

"Neculaie Ioan l-a chemat la el la un moment dat, prin anul 2013, spunându-i că doreşte să vândă baza sportivă ICIM către FC Braşov. Nu-şi aduce aminte exact, însă reţine că au discutat că trebuie aşteptat ca ICIM să iasă din insolvenţă, se ştia că va ieşi cu TVA de recuperat şi se dorea vânzarea activelor de la baza sportivă ICIM către FC Braşov. În acest fel, FC Braşov scăpa de TVA-ul datorat, ICIM compensa parte din TVA cu TVA-ul de recuperat de la stat, urmând ca FC Braşov să achite ratele lunare către ICIM SA conform contractului, iar ICIM SA să achite TVA-ul la stat", sursa: referat procurori.

Procurorii spun că baza sportivă a fost supraevaluată, astfel încât după vânzarea între două firme din acelaşi grup, Ioan 

"Expertul evaluator a declarat ca raportul de evaluare a fost întocmit exclusiv pentru uzul intern al SC ICIM SA, fără a putea folosit pentru vânzarea bunurilor către SC FOTBAL CLUB BRAŞOV SA şi că a fost întocmit exclusiv în baza documentelor puse la dispoziţie de către beneficiar, fără ca expertul să verifice veridicitatea afirmaţiilor . Expertul a recunoscut că a adunat sumele din facturi şi devize (care erau în mod normal anexe la facturi), în felul acesta dublând în mod nereal şi artificial valoarea investiţiei. Expertul evaluator nu s-a deplasat la faţa locului pentru evaluare şi nu ştie ce bunuri a evaluat. Acestuia i-a fost prezentată o imagine a bazei sportive ICIM din anul 2007 (cu terenuri de tenis), ocazie cu care a afirmat că în momentul în care a făcut evaluarea şi s-a deplasat la faţa locului pentru inspecţie, terenurile de tenis erau lângă teren, deşi în realitate sala de sport a fost construită peste terenurile de tenis, care au dispărut" , sursa: referat procurori.

Conform procurorilor Ioan Neculaie a vrut să se asigure că în acte returnarea de TVA este legală.

Interceptări telefonice
Neculaie Ioan -Aşa, aşa, că atunci când a trebuit să facturăm pentru ICIM, n-am mai putut factura că ICIM-ul era în insolvenţă.
Doamnă - Da.
Neculaie Ioan - Am facturat, în schimb, toată achiziţia materială de unde am dedus TVA la Level ( o altă firmă din grup ) am facturat-o către.... să nu ne acuze cineva de evaziune, tocmai pentru asta am facturat doar 15 milioane de...
Doamnă - Da, păi asta a fost în urma controlului care a fost la Level exact, în 2010. Că erau trecute lucrări în curs şi neterminate şi ce-a găsit în evidenţă, ne-a pus să facturăm atunci.
Neculaie Ioan -Da, şi s-a facturat corect.
Doamnă - Da, da, da. "
sursa: referat procurori

Procurorii susţin că Ioan Neculaie a discutat telefonic cu aproape toate persoanele care au fost la audieri, încercând să afle ce au declarat sau să le influenţeze declaraţiile. Majoritatea martorilor au fost audiaţi înainte de reţinerea omului de afaceri, din 28 ianuarie.

Interceptări telefonice
Neculaie Ioan: Zi, mă ce-ai mai spus ? Să nu fi spus vreo prostie pe acolo.
Domn: N-am spus, am numa ce am ştiut eu, dacă n-am ştiut nimica, de unde să le ştiu, dacă n-aveam la cunoştinţă, cu privire la toate chestiunile astea, eu am fost fictiv, n-am ştiut exact, ce şi cum.
Neculaie Ioan: Cum ai fost fictiv, cum adică fictiv ?
Domn: Pus acolo în consiliu şi la astea n-am avut cunoştinţă de ICIM, nici măcar nu eram la ICIM, eram la FC Braşov.
Neculaie Ioan: Păi şi cum să fi pus fictiv, ai fost pus legal, nu fictiv.
Domn: Da.
Neculaie Ioan: Nu erai legal ?
Domn: Ba da, legal.
Neculaie Ioan: Păi da, şi atunci cum să zici că ai fost fictiv, tu ştii ce înseamnă fictiv, alo? "
sursa: referat procurori

Procurorii susţin că Ioan Neculaie a luat legătura cu martorii atât înainte de a da declaraţii la parchet, sugerându-le ce să declare, cât şi după ce au dat declaraţii în faţa procurorului şi că riscul exercitării unor presiuni similare, direct sau indirect, este unul iminent şi de aceea au cerut arestarea preventivă a omului de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri