ITP costisitor pentru agicultorii din Harghita

Data publicării:
ITP AGRICOL

Sandor Laszlo are un tractor vechi de acum 20 de ani. Cu ajutorul lui a însămânţat în aceasta perioadă grâul şi orzul. În scurt timp îi va expira inspecţia tehnică periodică şi va fi nevoit să bată drumul până la Miercurea Ciuc din cauză că la Vlăhiţa nu există staţie pentru efectuarea ITP-ului. Anul trecut, o echipă mobilă a venit cu echipamentul până la porţile oamenilor care deţin utilaje agricole. Anul acesta, din lipsă de personal, RAR a anunţat că nu va trimite echipa mobilă în satele din Harghita.

"La Miercurea Ciuc e departe, e greu, sa faci 20 de km cu tractorul, sa mergi in trafic, e greu", spune Sandor Laszlo. 

Până şi tractorul cu care primăria se autogospodăreşte va rămâne fără inspectia tehnică periodică de la sfârşitul lunii mai. Lasylo Szeles conduce tractorul primăriei din Vlăhiţa. Pentru că utilajul are numere galbene, nu are voie să circule pe drumurile publice cu el, ci doar pe drumurile forestiere sau pe câmp. Ca sa reînnoiască revizia, ar trebui să meragă tot în Miercurea Ciuc.

"Dacă trebuie să ducem tractorul la Miercurea Ciuc trebuie să închiriem un trailer care costă vreo 1.500 de lei şi pentru asta nu avem bani", spune Lasylo Szeles.

În aceeaşi situaţie sunt peste 200 de agricultori din Vlăhiţa carora urmeaza să le expire ITP-urile.

"A luat amploare cererea localităţilor de a se deplasa echipele RAR, ei nu mai pot face faţă acestor cereri din lipsă de personal, dar aceasta este singura modalitate de a veni in sprijininul oamenilor, ca să-şi folosească tractoarele pe câmp în condiţii legale", declară S.andor Rus - primarul oraşului Vlăhiţa

Prefectul judeţului Harghita a primit mai multe plângeri de la posesorii de utijale agricole din judeţ. Aşa că a făcut solicitări la Ministerul Transporturilor şi Registrul Auto Român pentru ca inspecţiile tehnice periodice să fie făcute la domiciliile agricultorilor.

"Inspecţia tehnică, nefiind efectuată, produce situaţii şi accidente rutiere cu consecinţe foarte grave. De aceea, eu cred că este imperativ necesar să luăm măsuri pentru ca situaţia să se îmbunătăţească, să fie normală şi la fel ca în anii trecuţi", afirmă Adrian Jan Andrei - prefectul judeţului Harghita.

Preţul unei inspecţii tehnice periodice pentru un utilaj agricol este de peste 100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri