Jucăriile de odinioară, vedete la Bran

Data publicării:
JUCARII BRAN

De cum te îndrepţi spre primul etaj al celebrului castel dintre munţi, treptele te poartă, de această dată, înapoi în timp. Spre copilărie, aşa cum era ea în vremuri demult apuse.

Nu doar copii rezonează cu exponatele, ci şi adulţii. Foarte multe piese fac trimitere la copilăria bunicilor noştri. Jucăriile, pe de altă parte, generează sentimente pozitive, indiferent de natura umană", Alexandru Prişcu - manager al Castelului Bran.

Micile exponate reuşesc să le capteze atenţia chiar şi celor mai împătimiţi gameri. Indiferent de vârstă sau de locul din care au venit, turiştii ce au trecut în aceste zile pe la Castelul Bran spun că şi-ar fi dorit ca din copilăria lor să fi facut parte şi astfel de jucării.

Cred că una mai veche ar fi fost tare să am, pentru că nu ştii ce ai fi făcut înainte, dacă nu aveai televizor, de exemplu. Deci da, ar fi interesant!", spune un copil.

„E mai frumos aşa, ne trăim copilăria!  Eu nu prea stau pe calculator, mie îmi place foarte mult să mă joc!", spune o fetiţă.

„E foarte interesant pentru copii, mai ales, să vadă un pic diferenţa intre ziua de azi şi vremurile antice. Trebuie să înveţe că viaţa înainte nu era aşa automatizată, trebuia să lupţi un pic mai mult", spune un vizitator.

O luptă cu vremurile a dus, la propriu, şi proprietarul colecţiei de jucării. La 55 de ani, Marian Spătariu se consideră un bătrânel încă îndrăgostit de copilărie. Dovada pasiunii sale sunt zecile de exponate pe care le-a găsit de-a lungul timpului, fie prin talciocuri, fie prin podurile caselor cunoscuţilor săi.

"Viaţa de colecţionar este palpitantă, nu ştii oricând, în ce sertar, în ce cutiuţă găseşti o mică comoară. Scopul este doar de a trezi interesul copiilor şi de a bucura inimile şi sufletele iubitorilor de antichităţi", Marian Spătariu - colecţionar.

Apreciate au fost şi balansoarele, cărucioarele sau căluţii de lemn, fiecare cu povestea lui.

Expoziţia de jucării de la Castelul Bran poate fi admirată până la sfârşitul lunii aprilie. Cele mai multe jucării expuse provin din zona Transilvaniei.


Reporter: Delia Puşcă
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri