Kürtős kalács de România

Data publicării:
JURNAL 18 191115

Cel mai gustos preparat dulce din zona Harghita - Covasna se naşte din făină, zahăr, sare, drojdie, ouă, lapte şi unt. E nevoie şi de cărbuni împrăştiaţi uniform, pentru ca un colac gustos să se coacă pe toate părţile. Producătorii din zonă ştiu poate cel mai bine reţeta. Iar Ministerul român al Agriculturii inţiază demersuri pentru a obţine recunoaşterea europeană a colacului secuiesc drept produs tradiţional românesc. Anunţul a fost făcut de ministrul Achim Irimescu, la audierile din Parlament, înainte de votul pentru învestitura Guvernului.Acelaşi colac secuiesc a intrat, din acest an, pe lista valorilor naţionale de importanţă majoră, recunoscute oficial în Ungaria. Producătorii de colac secuiesc din Covasna nu se pot pune de acord pentru ce ţară ar trebui recunoscută protecţia europeană la kurtos kalacs.

"(Reporter: Ce ar însemna ca acest lucru să se finalizeze, din punctul dumneavoastră, ca producător)? Nu ne-ar fi deloc bine. De ce? Pentru că cred că nu ne-ar da voie ca să facem acest produs, deşi noi ne pricepem cel mai bine", spune  Dezsi Marta, productor de kurtos kalacs.

"Sincer să fiu nu sunt nici naţionalist, nici şovinist, nimic, dar îmi place dreptatea, deci ca produs românesc sub nicio formă nu poate să fie. Nici cârnaţul de Pleşcoi nu poate să fie ceva unguresc, vă daţi seama, nu?", spune Dimeny Arpad, producător de kurtos kalacs

În judeţul Covasna, o asociaţie de promovare turistică formată din Consiliul Judeţean şi primăriile din Sfântu Gheorghe şi Covasna se luptă de mai bine de doi ani ca deliciul să fie recunoscut european drept produs tradiţional din Ungaria. Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din Judeţul Covasna este una din cele 34 de organizaţii din lume, care susţin acest demers, prin Comisia Internaţională a Kurtoskalacs-ului.

"Am editat flyere, am editat o carte cu istoria produsului, care a fost tradusă în 16 limbi, pliantele au fost traduse în 16 limbi", spune Gruman Robert, preşedinte Asoc. pentru Dezvoltarea Turismului din Judeţul Covasna.

Recunoaşterea europeană a calităţilor de produs tradiţional este cât se poate de importantă pentru producători: îi ajută la vânzări, garantează în piaţă calitatea produsului şi respectarea reţetei tradiţionale, însă contribuie din plin şi la promovarea turistică a zonei.

"Eu aş spune aşa: ar fi îndreptăţit să fie recunoscut un produs tradiţional secuiesc, din România. (Reporter: De ce? Explicaţi-ne) Păi secuimea sau zona secuiască e în mijlocul României", spune Konczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita

În întreg judeţul Covasna există, la această oră, doar doi producători tradiţionali de kurtos kalacs, recunoscuţi potrivit legislaţiei româneşti.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri