Lecţie despre igiena din ferme 

Data publicării:
IGIENA FERMIERI 291013

Zonele de depozitare neconforme nu vor mai fi acceptate de autorităţi de la 1 ianuarie 2014, când vor intra în vigoare noile norme de comercializare a laptelui.

"Au fost 5 ani în care fermierii au avut posibilitatea să acceseze fonduri europene, să facă investiţii. A venit momentul în care trebuie să fim la fel cu cei din întreaga comunitate europeană", declară Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL. 

Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în prezent, la nivelul judeţului, 80% dintre procesatorii de lapte s-au conformat deja noilor prevederi legislative.

"Problemele reale sunt la micii producători. În primul rând, igiena mulsului este un aspect preponderent care influenţează calitatea laptelui. Nu este obligatoriu să avem instalaţii de muls mecanic dar este de dorit", declară Dorin Enache, directorul DSVSA Braşov.

Fermierii sunt convinşi că următorii doi ani vor fi decisivi pentru afacerile lor.

"Vor fi nişte provocări importante pentru fermieri în anii 2014 şi 2015, moment în care, dacă fermierii nu vor fi suficienţi de informaţi şi pregătiţi, din păcate, vor trebui să renunţe la acest business. Piaţa se va cerne inevitabil. Este bine ca mulţi să se concentreze pe partea de investiţii", afirmă Zoltan Haller, membru al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "Balţată Românească" Tip Simmental

În judeţul Braşov sunt peste 10.000 de mici fermieri şi aproximativ 100 de fermieri mari şi foarte mari, care deţin în total în jur 42.000 de capete de animale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri