Sari la conținut
News Alert

Lege ambiguă pentru înscrierea la creşă

Noua lege a creşelor a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni. Dacă până acum în legislaţie era prevăzută foarte clar vârsta la care copilul poate merge la creşă, mai exact, de la 3 luni la 3 ani, acum acest lucru a devenit ambiguu, iar vârsta este definită prin termenul "antepreşcolar". Asta înseamnă că bebeluşii cu vârsta sub un an nu mai pot merge la creşă, iar acest lucru îi încurcă serios pe părinţii care sunt nevoiţi să meargă la servici. Ada Kiraly are un băiat de 11 luni şi nu vede cu ochi buni noile prevederi ale legii.

"Faptul că s-a schimbat legea nu este ok, că dacă nu ai părinţi cu care să laşi copilul, nu ai ce să faci, trebuie să iei concediu fără plată de la servici ", spune Anda Kiraly - părinte.

Săptămâna viitoare la Braşov vor începe înscrierile la creşă pentru anul 2014-2015. Zeci de dosare au fost depuse deja, iar multe dintre ele sunt şi pentru copiii care nu vor împlini vârsta de un an până la data de 1 septembrie.

"În situaţia de faţă sunt 89 de copii înscrişi sub un an, deci o medie de cam 10% din totalul cererilor în aşteptare ", susţine Laura Şerban - directorul Serviciului Public de Administrare Creşe, Braşov. 

"O mare problemă o s-o avem cu vârsta copiilor care au peste doi ani, pentru că nu se specifică în mod expres, până la ce vârstă pot să rămână în sistemul de creşe ", a spus Adina Durbacă - viceprimar al municipiului Braşov. 

În Municipiul Braşov sunt opt creşe de stat, la care merg în prezent peste 1.000 de copii.