Liftul de la Râşnov este gata

Data publicării:
LIFT RASNOV

Lucrările la liftul cu cremaliară care va trasporta turiştii din centrul oraşului la cetate au început anul trecut şi nu au fost deloc uşoare. Constructorul s-a folosit de un elicopter utilitar cu ajutorul căruia s-au turnat stâlpii de beton. Deşi vremea nu a ţinut cu muncitorii, instalaţia este deja gata şi la 1 iunie va fi inaugurată. Autorităţile au făcut recepţia lucrării.

Traseul liftului are o lungime totală de 165 de metri și un unghi de înclinare de 37 de grade. Liftul face 12 curse pe oră, cu o viteză de 2,5 m pe secundă, iar în cabină pot fi transportate 20 de persoane. O călătorie în trenulețul cu cremalieră durează aproximativ două minute.

Întreaga investiţie depăşeşte 10 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene. În 2011, când au făcut proiectul, autorităţile au estimat costul biletului de ucare la 10 lei de persoană, însă acum îl vor recalcula.

"Face parte dintr-un concept intergrat pe lângă cetate, care anul trecut era singura atracție turistică a orașului Râșnov. Am început să gândim alte soluții de agrement pentru turiștii care vin în Râșnov", a spus Adrian Veştea - primarul oraşului Râşnov.

Hotelierii din zonă sunt convinşi, însă, că numărul de turişti va creşte imediat ce liftul va deveni funcţional.

"Numărul va spori, va crește pentru că e ceva în plus. Pentru că deja avem ceva care să îl încânte, să vină cu plăcere, să transmită și la alții", a spus Nicu Nan, proprietar de pensiune.

Proiectul ascensorului pe plan înclinat a fost luat după modelul unuia din Austria, unde la Salzburg funcționează un mijloc de transport asemănător.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri