Limba germană, magnet pentru copii

Data publicării:
SC DRAGUS

Conducerea şcolii gimnaziale din Drăguş a decis anul trecut să introducă clase cu predare în liba germană pentru elevii de clasa pregătitoare şi clasa întâi. Alesia Tănăsescu este elevă în clasa I şi face naveta la şcoală de la 10 kilometri, doar pentru a învăţa să se exprime în limba germană.

"Am învăţat cum să scriu şi să zic cuvinte. R: Cum e limba germană? Nu e foarte grea, e foarte uşoară", spune Alesia.

La şcoală dar şi la grădiniţă învaţă limba germană 40 de elevi din care aproape jumătate vin din satele vecine.

"Învăţ să vorbesc limba germană, învăţ mult şi cântecele în germană, lucruri", spune un elev.

Anul trecut copiii au avut o învăţătoare din Germania. Acum au rămas cu două profesoare de germană care, la rândul lor, fac naveta la şcoala din Drăguş.

"La oraş sunt mai mulţi elevi la clasa pregătitoare 20-30 eu am aici doar 10. Deci îmi este mai uşor să învâţ cu mai puţini copii, este un avantaj să predau în Drăguş, deci dacă aş fi fost în oraş aveam mai mulţi copii. Lucrez mai bine dacă sunt mai puţini, mă ocup de fiecare în parte", spune  Adina Haneş, învăţătoare.

"Încercăm să lucrăm şi să învăţăm cât mai multe cuvinte în limba germană, pentru că asta ete important la început să ştie cât mai multe cuvinte. Şi apoi vom începe cu alfabetul limbii germane", spune Brigitte Bârsan, învăţătoare.

Părinţii sunt convinşi că au făcut cea mai bună alegere pentru copii şi speră că astfel celor mici le va fi mai uşor să-şi găsească un loc de muncă în companiile germane din judeţul Braşov sau Sibiu.

"În sfârşit aici în zonă există o secţie de germană, altfel nu ştiu dacă m-aş fi gândit să îl aduc la secţia de română. Foarte muţumită am fost", spune un părinte.

"M-am gândit că este ceva divers pentru el şi pentru viitorul lui", este de părere alt părinte.

Direcţiunea a căutat metode prin care să atragă profesorii să predea la şcoală. Pentru ca dascălii să stea mai mult cu copiii a dezvoltat şi un program after school.

"Am căutat să găsim nişte programe inovative în primul rând să venim în spijinul copiilor şi apoi să dezvoltăm şcoala şoi să ne mărim efectivul. A prins foarte bine acest program", spune Melania Sucaciu, director Şcoala Gimnazială Drăguş

La şcoala şi grădiniţa din Drăguş învaţă 177 de copii, iar 90 dintre ei sunt aduşi zilnic cu două microbuze din alte 13 sate.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri