Sari la conținut

Luna pădurii. 2000 de puieţi vor fi plantaţi în pădurile din judeţ

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, împreună cu şefii ocoalelor private din zonă au participat la una din acţiunile de împădurire organizate în Luna Pădurii. Protejarea pădurilor este una din ţintele principale ale autorităţilor care au în plan împăduriri nu doar în zonele montane, ci şi în ariile ameninţate de alunecări de teren sau deşertificare.

"În perioada imediat următoare vom deschide un program de împăduriri prin Administraţia Fondului pentru Mediu, vom lansa un ghid. În cadrul căruia se vor planta circa 6 mii de hectare în zonele deficitare, zonele de câmpie", a spus Dan Popescu - secretar de stat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La acţiune au fost implicaţi şi studenţii Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania.

"Pentru ei este foarte important ca după ce dobândesc noţiunile teoretice să vadă efectiv în teren cum se fac aceste plantaţii", spune Lucian Curtu - decan Facultatea de Silvicultură.

Una din principalele teme ale discuţiei s-a referit la implicarea proprietarilor de păduri şi ocoale silvice private. Majoritatea proprietarilor s-au conformat regulilor, însă nu toţi.

"Probabil că mai sunt excepţii, probabil că mai sunt, nu aş putea spune 100% că nu mai există asemenea situaţii. În mare măsură, aceste ocoale private îşi desfăşoară activitate şi îşi fac treaba aşa cum trebuie", a declarat Dorel Fekete - director Asociaţia Administratorilor de Păduri din România

"Facem tot ce ne stă în putinţă în a stăvili faptele ilegale din păduri. Avem acţiuni foarte mari de a preveni şi de a combate faptele de tăieri ilegale din fondul forestier naţional", a declarat Ioan Gavril Criţ - inspector şef ITRSV Braşov.

Oficial, Luna Pădurii se va încheia pe data de 15 aprilie. Administratorii de profil doresc însă continuarea acţiunilor de acest gen, care să includă nu doar profesioniştii din domeniu ci şi alte segmente din societatea civilă. Iar pentru că urmează Săptămână Altfel, administratorii ocoalelor silvice vor încerca să implice elevii în campaniile de protejare a pădurilor.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Lucian Păculea