Sari la conținut

Lunca Oltului, transformată în groapă de gunoi

Resturi de materiale de construcţii, peturi, îmbrăcăminte, gunoi de grajd şi tot felul de deşeuri de care oamenii nu mai au nevoie- nu este o listă cu materialele care ajung la o rampă de gunoi, ci una care descrie peisajul trist al luncii Oltului, între Făgăraş şi Şona. Orice om surprins trecănd prin zonă este dezgustat de tablou dar, paradoxal, gunoaiele vin tot de la oameni - trecători, localnici sau turişti.

"Păi oamenii le aruncă, normal, nu? Nu am văzut pe nimeni, niciodată, că nu e nimeni nebun să arunce gunoiul când îl vede altul", spune un localnic. 

"Toată lumea aruncă toate mizeriile şi uite aşa se întâmplă... şi eu am remarcat că aici tot timpul e nenorocire, e dezastru ecologic, nu ştiu ce se întâmplă", spune un localnic. 

Gunoaiele sunt aruncate chiar de la ieşirea din cartierul Galaţi al Făgăraşului. Bănuiţi ar fi localnicii de aici care nu au 

Nimeni nu recunoaşte, nimeni nu este tras la răspundere. Autorităţile vin, ecologizează zona din când în când, dar, ca prin minune, deşeurile apar din nou.

"Este zona, recunosc, poate cea mai murdară a oraşului. Nu există nicio persoană cu contract de salubritate. Deci, practic, noi, periodic facem igienizarea, salubrizarea zonei respective", Victor Marian - administrator firmă de salubritate.

Primăria nu adună decât gunoaiele de pe terenurile aflate pe teritoriul oraşului. Lunca Oltului îi revine administraţiei de gospodărire a apelor.

"Noi monitorizăm permanent situaţia, cu toate că este în intravilanul localităţii, deci în intravilanul municipiului Făgăraş, şi în primul rând competenţa o are autoritatea locală. Instituţia noastră colaborează şi cu autoritatea locală, se iau acţiuni, măsuri în comun, am avut acţiuni de igienizare în comun", Artur Dumitraşcu - purtător de cuvânt SGA.

Măsurile nu se văd niciodată. Zona ar putea fi exploatată turistic. În apropiere există şapte movile de pământ cunoscute ca "piramidele de la Şona", despre care se crede că ar data de pe vremea sciţilor. Câtă vreme gunoaiele continuă să troneze sfidător pe marginea drumului şi pe malurile Oltului, peisajul dezolant va fi cel care îi întâmpină pe tutriştii ce vin să viziteze locurile.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea