Luptă pentru şcolarizarea copiilor săraci

Data publicării:
GRADINITA BUDILA

Modestă, mereu cu zâmbetul pe buze şi dornică să cunoască nemijlocit situaţia copiilor pentru care se implică, Leslie Hawke a vizitat mai întâi grădiniţa din Budila, acolo unde mai bine de o sută de copii beneficiază de şcolarizare datorită proiectului "Fiecare copil în grădiniţă".

"Am venit aici ca voluntar, în anul 2000 şi am văzut copii mici care cerşeau pe străzi. Şi atunci mi-am spus: "Aceşti copii nu vor putea avea niciodată un loc de muncă şi o viaţă mai bună, dacă nu merg la şcoală! Mintea lor este acum ca un burete, sunt la vârsta la care pot învăţa foarte multe. Dar dacă aştreaptă să meargă la şcoală abia la şase, şapte sau opt ani, mintea lor nu va mai avea aceleaşi capacităţi de absorbţie a informaţiei", spune Leslie Hawke.

Proiectul a fost implementat anul trecut şi deja dă rezultate.

"S-a dubat numărul de copii înscrişi la grădiniţă, frecvenţa lor, am obţinut un nou spaţiu pentru grădiniţă", spune Simona Cristea - educatoare.

De la grădiniţă, împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai asociaţiei, Leslie Hawke a vizitat câteva familii, ca să vadă cum trăiesc copiii de fapt. Concluziile nu au fost deloc îmbucurătoare.

"Situaţia este similară cu ce se întâmplă în Africa. Mai ales în comunităţile în care lucrăm noi.  Cu siguranţă, în România, sărăcia este de nivelul lumii a treia", spune Leslie Hawke.

În Budila mai sunt 100 de copii care încă nu beneficiază de proiect. Autorităţile locale sprijină şi ea educarea copiilor şi speră ca în anii următori toţi copiii de trei ani din localitate să meargă la grădiniţă.

Fundaţia OvidiuRo sprijină în acest moment 300 de copii din judeţul Braşov însă are în plan extinderea activităţii. Noile comunități în care se va derula programul vor fi selectate printr-un concurs județean.

"Sperăm să elaborăm un plan, astfel încât, până în 2020, toţi copiii săraci din judeţul Braşov să beneficieze de acest program", precizează Maria Gheorghiu - cofondator asociaţie 

În total, în România, fundaţia OvidiuRo sprijină 1.500 de copii, adică doar 2% dintr-un total de 60.000, câţi ar fi eligibili în ţara noastră pentru acest program.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri