Maghiarii, miting pentru autonomie

Data publicării:
MAGHIARI MITING

Mii de maghiari din toată Transilvania şi din Ungaria au venit în Covasna pentru a participa la "Marele marş secuiesc. Au format un lanţ uman şi au avut cu ei peste 3.000 de steaguri, dintre care patru aveau 250 de metri lungime.

Peter şi Erzsi Ciuci au 80 de ani şi au venit din Caşinul Nou, judeţul Harghita. La marş au parcurs pe jos aproape 10 kilometri. "Am mers încet şi am rezistat! A fost multă lume şi mi-a plăcut că am fost mulţi! ", ne spun Peter şi Erzsi Ciuci.

"Nu dorim nimic împotriva României, nu cerem nimic împotriva românilor. Vorbim de Ţinutul Secuiesc şi aici vorbim de oamenii care trăiesc aici!", declară Kelemen Hunor, președintele UDMR, prezent la marş.

Peste 1.000 de protestatari care veneau din Harghita au fost la un pas să rateze marşul din cauza că trenul, care îi transporta, s-a defectat.

Traseul pe care s-a defăşurat marşul, între localităţile Chichiş şi Breţcu, nu a fost ales la întâmplare. "Pentru că Gabor Aron, eroul nostru naţional secui, s-a născut la Breţcu de unde a pornit acest marş mare al secuilor şi s-a jertfit la Chichiş, pe această distanţă, astăzi, sunt zeci de mii de secui", afirmă Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna. 

Trei persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor de la ambulanţă, dar şi-au revenit rapid, iar marşul s-a încheiat la ora 15:00, fară sa se fi înregistrat vreun incident. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri