Maternitatea, la un pas să piardă finanţarea pentru reabilitare

Data publicării:
REABILITARE MATERNITATE 301013

Tot ce au apucat să facă muncitorii a fost să schimbe vechile geamuri cu termopane, să dea jos tencuiala de pe pereţi şi să repare o parte din acoperiş.

"Din cauza faptului că acoperişul nu a fost consolidat, noi a trebuit, din forţe proprii, să punem o tablă pentru ca infiltraţiile să nu ajungă la etajele inferioare" afirmă Gheorghe Muntean, şef Serviciu Administrativ Aprovizionare.

Atunci când plouă, apa se infiltrează prin pereti şi ajunge până în saloanele în care sunt internate lăuzele. În plus, din cauză că lucrările nu au fost finalizate, conducerea maternităţii a fost nevoită să înghesuie pacientele. Mai mult, pe fiecare etaj, există câte un singur punct sanitar, aşa că gravidele şi proaspetele mămici sunt nevoite să stea la coadă la toaletă sau la duş.

"Ne descurcăm printr-un program. Cezarienele folosesc duşul de la etajul 1, lăuzele normale, de la etajul 3, prin rotaţie, între orele de alăptare şi ne descurcăm", declară Mihaela Zainea, asistent medical. 

În clădirea veche ar trebui să fie construite saloane moderne, în care mamele să poată sta cu bebeluşii şi să aibă grup sanitar propriu. Acum, după aproape doi ani de când lucrările au fost abandonate, constructorul negociază cu Ministerul Sănătăţii redeschiderea şantierului.

"Dacă Banca Mondială îşi va da OK-ul, lucru care ar trebui să se întample în noiembrie sau în decembrie, atunci se va semna un nou contract, iar lucrările ar trebui să înceapă în 1 ianuarie",  afirmă Mircea Preda - managerul Maternităţii Braşov. 

Investiţiile în clădirea veche a Maternitatii au fost estimate iniţial la 12 milioane de lei. Pe 11 noiembrie, o comisie de la minister va veni la Braşov pentru a reevalua lucrările şi pentru a stabili preţul final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri