Meniu tradiţional sau meniu raw vegane

Data publicării:
MENIU 241213

De pe masa de Crăciun nu pot lipsi preparatele tradiţionale din carne de porc. Astfel că bucătarii ne-au arătat cum putem prepara un platou tradiţional, o tochitură de porc şi cotlet împlut cu urdă şi mărar. Pentru o porţie aveţi nevoie de 300 de grame de cotlet cu os, 150 de grame de urdă dulce, mărar verde, sare, piper şi gogoşar murat.

"La cantitatea de urdă am adăugat mărarul, se i-a bucata de cotlet care este pregătită se adaugă un strat de urdă cu mărar, dar nu foarte groasă ca să puteţi rula", ne spune Cătălin Lazăt, bucătarul şef al unui restaurant din oraş.

Preparatul se condimentează cu sare şi piper, se unge cu untură şi se pune apoi la cuptor timp de 20-25 de minute la o temperatură de 160 de grade.

Un alt preparat traditional este pomana porcului, pentru care avem nevoie de carnati, ceafă si ficat de porc şi condimente. Se lasă la prăjit în untură şi se condimentează cu sare si piper la foc potrivit. Se aşează pe farfurie şi se serveşte cu varză murată şi mămăligă.

Pentru platoul tradiţional folosim tobă, muşchi, cârnaţi uscaţi, caltaboşi, leber, slănină, pulpă uşor afumată, şorici şi jumări.


"Aceste trei preparate, ţinând cont că paltoul pe care l-am pregătit este pentru patru persoane, se duce undeva la 40-45 de lei. Pomana porcului pentru o persoană, undeva la 20 de lei şi cotletul de porc umplut cu urdă şi mărar, 15-20 de lei", ne spune Cătălin Lazăr, bucătar şef .

Vegetarienii pot înlocui masa tradiţională cu preparate din bucătăria raw vegane. De pe masa lor nu vor lipsi sarmalele care sunt făcute cu legume proaspete.

"Avem morcov ras, nuci hidratate în apă în prealabil cu două-trei ore înainte, ciuperci tăiate mărunt, champignoane, puţină ceapă, nucşoară", spune Alexandru Ilie, bucătar şef.

Se adaugă, pătrunjelul, sarea şi piperul şi se amestecă. Umplutura obţinută se pune în frunze de varză murată. Saramalele pot fi puse pe masa de crăciun alături de preparate.

Preţurile pentru astfel de preparate sunt mai mici faţă de sumele chletuite pentru mâncărurie tradiţionale. De exemplu, pentru sarmalele raw vegane o gospodină cheltuieşte în jur de 50 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri