Miere mai puţină, în acest an

Data publicării:
MIERE MAI PUTINA

Gabor Barna are 90 de familii de albine, pe care le ţine pe un câmp din apropierea localităţii Ilieni. În ultimii doi ani, apicultorul a avut o producţie bună de miere, însă anul acesta abia a reuşit să strângă jumătate din cantitatea la care se aştepta. După trei luni petrecute în pastoral, producţia este de o 1,6 tone de miere, cu mult mai punţin faţă de anul trecut, când producţia a fost de 3,5 tone.

Ca să ajungă la această producţie, omul a fost nevoit să străbată ţara în lung şi în lat. "Aici acasă, la rapiţă, am prins bine. Am făcut 600 de kilograme în două săptămâni, după aceea m-am mutat la salcâm, unde am produs un kilogram - doi şi jumătate, apoi a venit vremea ploioasă. Am mers la Valea Ghimeşului şi acolo, în fiecare zi, a plouat. Două zile am avut, în care nu a plouat şi am făcut miere puţină", povesteşte Gabor Barna.

Cheltuielile de deplasare au fost mari pentru toţi apicultorii, care se tem acum că nu vor reuşi să îşi scoată banii.

"Cam 5000 de lei am cheltuit pe tot sezonul şi am bătut cam 10.000 de kilometri. A meritat, că altă soluţie nu este, cel puţin în domeniul apiculturii, dacă nu pleci cu ele de acasă", spune Mircea Ştefan, apicultor şi el, în Covasna.

Pe lângă toate aceste cheltuieli, apicultorii trebuie să mai plătească şi impozit la stat: 70 de lei pe familia de albine, dacă au mai mult de 50 de stupi. Aşa că, nu este de mirare dacă, de la toamnă, kilogramul de miere se va vinde mai scump decât anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri