Miere mai puţină şi mai scumpă

Data publicării:
MIERE PUTINA

Dorel Farcaş are 80 de familii de albine şi pentru că producţia de miere este foarte slabă în acest an a vândut deja 20, ca să nu iasă în pierdere. A cheltuit până acum aproape 5000 de lei pe tratamente, rame şi ceară, dar vremea i-a dat peste cap planurile.

"Încerc să-mi recuperez investiţia pe care am făcut-o anul acesta doar dacă mai vând din albine", spune Dorel Farcaş.

Din cauza ploilor foarte abundente din ultima perioadă albinele au rămas mai mult în stupi, astfel că florile de tei şi salcâm s-au uscat şi au căzut. La nivel naţional, apicultorii nu sunt foarte optimişti. Cei mai mulţi dintre ei au plecat spre sudul ţării, ca să vadă dacă au mai mult noroc cu floarea soarelui.

"În cifre, dacă România din datele statistice realizează undeva la 20-22 de mii de tone, se vor face undeva între 14-16 mii de tone în condiţiile în care floarea soarelui ne va aduce acea revigorare pe care o aşteptăm cu toţii", spune Ioan Fetea - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România 

Producătorii susţin că preţurile la miere au crescut chiar şi cu 7 lei faţă de anul trecut, mai ales la cea de salcâm, unde producţia a fost foarte slabă. Dacă anul trecut, un kilogram de miere se vindea cu 28 de lei, anul acesta preţul unui borcan de miere a ajuns şi la 35 de lei, iar preţurile sunt în continuă creştere.

Cu toate acestea apicultorii susţin că preţul la raft nu va creşte cu mai mult de 15% şi asta pentru că românii nu sunt mari consumatori de miere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri