Monument în paragină

Data publicării:
MONUMENT SF GHE

Monumentul Ostaşului Român a fost ridicat în memoria militarilor care au făcut ca Sfântu Gheorghe să fie primul oraş românesc eliberat în Al doilea război mondial. Statuia a fost dezvelită pe 18 septembrie 1974.

"Plăcile groase, din marmură, de pe trepte sunt ciobite, desprinse sau pur şi simplu lipsesc, zidurile sunt crăpate, rosturile dintre dale pline de vegetaţie, jardinierele au ajuns coş de gunoi, iar orice apropiere de monument este periculoasă, din cauza plăcilor care stau să cadă", Claudiu Loghin, reporter Digi24. 

"S-a uzat, s-a îmbătrânit", localnică.

"(R: Credeţi că Primăria ar trebui să investească bani în reabilitarea lui?) Absolut, categoric, da. E monumentul nostru şi ne mândrim cu el", localnică.

În ultimii ani, localnicii i-au văzut mai des la monument pe militarii Unităţii de vânători de munte din oraş, decât pe angajaţii Primăriei.

"Batalionul 22 nu are în evidenţă Monumentul Ostaşului Român din localitatea Sfântu Gheorghe. Nu are responsabilităţi de întreţinere - reparaţii",  mr. Maricel Şelaru, ofiţer de relaţii publice, Batalionul 22 Vânători de Munte.

Legal, administratorul monumentului este Primăria Sfântu Gheorghe.

"Anul trecut a trebuit să ne ocupăm de proiectare, acum avem proiectul în mână. Documentaţia trebuie acum aprobată de Consiliul Local, indicatorii, şi urmează procedura de achiziţie, dacă totul merge bine, în doi ani ne apucăm", Czimbalmos Csaba, administrator public Sfântu Gheorghe. 

Autorităţile locale spun că odată începută reabilitarea monumentului, lucrările pot fi gata în două luni.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri