Navetişti de la doi ani

Data publicării:
CRESE

Din sutele de copii cu vârstă de creţă din municipiul Săcele, doar 30 beneficiază de şcolarizare în cele opt creşe de stat din Braşov. Iar asta se întâmplă pentru că majoritatea părinţilor nu îşi permit să facă naveta între cele două oraşe, fie din cauza timpului, fie a banilor.

"În Braşov nu are cum să îl ducă, că fata lucrează de la 9 la 18, nu are posibilităţi să îl ducă şi am stat noi, bunicii, cu el", spune un părinte.

"Avem noroc cu bunicii, că ne ajută. Dacă nu existau bunicii, ca să vă ajute, ce aţi fi făcut în lipsa unei creşe, aici? Trebuia să stea cineva acasă, din părinţi", spune un părinte. 

"La orele de vârf, cât traficul este intens, drumul de 13 kilometri dintre Săcele şi Braşov pare ca se dublează. Astfel că, dacă au această posibilitate, majoritatea părinţilor îşi lasă copiii acasă, cu bunicii, decât să îi supună navetei chinuitoare", Sorina Secelean - reporter Digi24.

Ceva mai norocoşi sunt părinţii care lucrează în Braşov. Şi ei recunosc însă că, pentru micuţi, drumul şi orele la creşă devin extrem de obositoare. Copilul Nicoletei Maier, de exemplu, stă 10 ore pe zi în Braşov. În Săcele există o singură creşă privată, dar femeia nu şi-ar fi permis să suporte cheltuielile.

"Peste 700 de lei pe lună... Mai ales la salariile noastre, care sunt cum sunt, nu avem posibilitate, efectiv. Este foarte obositor. Trebuie să îl trezim cu cel puţin cu o oră înainte, plus când venim acasă încă o oră pe drum..." , Nicoleta Maier - părinte.

În Săcele a existat o creşă acum 22 de ani, dar a fost desfiinţată după ce clădirea a fost retrocedată. De atunci, chiar dacă natalitatea a crescut, autorităţile nu şi-au mai permis să investească în construirea uneia noi. Încă din 2010 situaţia a fost sesizată la Prefectură.

"Ar fi nevoie de circa 100 de locuri. Noi ne-am gândit la două creşe. Primăria a identificat, la momentul acela, două terenuri, unul de 4000 de mp şi unul de 8000 de mp. Am făcut demersuri către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru finanţarea celor două creşe, dar din păcate nu am primit niciun răspuns", Georgeta Necula - purtătorul de cuvânt al Primăriei Săcele.

Lipsa creşelor în localităţile limitrofe Braşovului nu face decât să aglomereze creşele din oraş.

"Vin copii foarte mici, chiar sub un an şi, în momentul de faţă, pentru anul şcolar următor, avem un număr de 214 locuri peste numărul de copii care vor intra în sistem începând cu anul şcolar 2016 - 2017. În acest sens, am solicitat sprijinul Municipalităţii pentru construirea a două creşe", Laura Şerban - directorul Serviciului de Creşe Braşov. 

Cele opt creşe de stat din municipiul Braşov oferă doar 850 de locuri.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri