Sari la conținut

Ninsoare la sfârșit de aprilie

Localnicii din Harghita Băi nu se mai aşteptau ca la mijlocul lunii aprilie să scoată din nou lopeţile de zăpadă. Pentru că a nins destul de mult, a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire.

"La ora 5:00 au început. (Reporter: Şi dumneavoastră la cât aţi ieşit cu maşina?) La 8:00, opt jumate. (Reporter: A nins mult?) 10, 12 centimetri cel mai mult", spune un localnic.

"Nu prea suntem obişnuiţi cu zăpada în aprilie şi ne-a surprins un pic", spune un localnic.

Vremea capricioasă a dat peste cap şi planurile proprietarilor de pensiuni din staţiune.

"Uitaţi, aşa e timpul pe la noi. Aşa o să fie încă şi o să mai ningă. Turişti nu avem încă, până nu o să fie vremea frumoasă", Maria Şinca - reprezentant pensiune.

La începutul săptămânii temperaturile au fost ca de început de vară, dar peste noapte vremea s-a schimbat brusc.

"Luni au fost 26 de grade Celsius. Astăzi, însă, atmosfera este una ca în lunile de iarnă. Pentru că azi-noapte termometrele au coborât sub 0 grade Celsius, ninsoarea a fost din belşug, astfel că stratul de zăpadă a ajuns să măsoare, în unele zone, chiar şi 10 centimetri",  Ruxandra Morar - reporter Digi24.

Noaptea trecută a nins în mai toate zonele înalte din judeţul Harghita. Din cauza stratului de zăpadă depus pe asfalt nu au lipsit nici incidentele din trafic. Aproape de graniţa cu judeţul Bacău, un autocamion a derapat şi a blocat parţial şoseaua.

"Circulaţia s-a desfăşurat în ambele sensuri dar alternativ şi doar de către autoturisme, întrucât traficul greu a fost restricţionat o perioadă, destul de scurtă, până când a fost degajat carosabilul", Gheorghe Filip - purtător de cuvânt IPJ Harghita.

Pe de altă parte, agricultorii pot sta liniştiţi. Zăpada depusă nu le va afecta culturile.

"Practic, nu au afectat aproape nimic până acum precipitaţiile căzute. Au căzut peste 25 de litri pe metru pătrat, dar surprize s-ar putea să avem mâine dimineaţă sau poimâine, dacă temperaturile coboară sub - 1, 5, -2, -3 grade", Török Eugen - directorul Direcţiei Agricole Harghita.

Şi în judeţul Braşov a nins noaptea trecută, în zona Fundata şi în masivul Postăvarul. Meteorologii spun însă că această zăpadă nu va ţine pentru că temperaturile vor creşte începând de mâine.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu