Sari la conținut

Nom, polițistul cu patru picioare

Nom are 5 ani și este un câine folosit de Poliția Română în misiunile care presupun detectare de cadavre, în depistarea urmelor de sânge și de material seminal. În urmă cu trei ani, Nom și instructorul său au participat la o sesiune de specializare în Germania. Echipajul a devenit singurul din țară specializat pe detectarea de cadavre sub apă.

În momentul în care Nom simte emanația moleculelor din cadavrele aflate sub apă, indică locul respectiv prin lătrat, iar instructorul știe unde trebuie să caute.

"Câinele poate determina prezența mirosului, ajungându-se la performanțe, la nivel mondial, și la 100-150 de metri adâncime. Într-o anumită fază gazoasă, câinele poate detecta și semnala prezența de cadavru în apă", ag. princ. Alin Pascu, instructor canin.

Echipajul format din instructor și câine este, acum, angajat la Poliția din Sibiu, însă toți câinii polițiști din țară sunt formați la Centrul Chinologic din oraș. Instructorii Centrului au adus la Ziua Poliției mai mulți câini, iar vizitatorii au fost încântați să-i vadă.

"Îl cunoașteam de la Ziua României", spune un copil.
"Am venit să dau o tură prin muzeu, cum merg de obicei. Și am aterizat la ceva foarte frumos, am făcut și poze la câini...", spune o sibiancă.
"E un eveniment deosebit și pentru copii, și pentru oameni mari. Și vor să vadă și animalele care sunt în pregătire pentru a fi folosite la diferite activități", spune un participant.

Exercițiile au avut loc în Dumbrava Sibiului, unde, cu această ocazie, intrarea a fost liberă. Vizitatorii ar fi trebuit, altfel, să plătească 17 lei biletul.

"Este primul an în care activitățile dedicate celebrării Zilei Poliției Române se organizează în incinta Muzeului Astra, activități care resupun prezentarea tehnicii din dotarea polițiștilor sibieni, precum și exerciții demonstrative cu câini", Elena Welter, purtător de cuvânt IPJ Sibiu

Polițiștii din Sibiu au adus în muzeu și standuri expoziționale cu tehnică specifică, de la laboratorul mobil folosit de Serviciul Criminalistic și autospecialele folosite de polițiști în misiuni, până la dotarea luptătorilor de la Acțiuni Speciale.

Si poliţiştii braşoveni au marcat ziua instituţiei printr-o expoziţie de tehnică în Piaţa Sfatului. Trecătorii au putut vedea cum arată scuturile balistice, vestele antiglonţ şi armele luptătorilor de la Acţiuni Speciale, roboţii Serviciului Pirotehnic şi radarul de tip pistol, al Serviciului Poliţiei Rutiere.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu