O oră cu ghişeele închise

Data publicării:
GREVA FUNCTIONARI

În Braşov greva a început la ora 09:00 şi s-a încheiat o oră mai târziu. Funcţionarii de aici spun că că majorările de anul trecut nu i-au încălzit cu nimic. Mai mult, ar fi adâncit discrepaneţele faţă de nivelul salarial al altor colegi bugetari.

"Cei din Asistenţa Socială au beneficiat de majorări salariale de 37,5% şi şi-au păstrat toate sporurile obţinute înainte de 2010, pentru că le-au inclus în salariu. La noi, în schimb, prin neincluderea unui anumit spor în salariu, anul trecut ne-a fost scos, iar prin majorarea salarială de 22%, de fapt, s-a compensat acea diminuare", Tiberiu Popa - lider de sindicat Consiliul Judeţean Braşov.

Cel mai mic salariu la Consiliul Judeţean Braşov este de 1.205 lei, brut.

"Noi suntem ultima categorie rămasă nefinanţată, am rămas cu salarii din anii anteriori, s-au făcut majorări, dar prea mici ca să fie esenţiale", angajat.

"Nivelul treptei a treia, pe superior, pentru un funcţionar care are peste nouă ani evchime, este de la 1.624 la 1.920 în salariul de bază. Şi munca este egală", angajat.

La Consiliul Judeţean Braşov, din 160 de salariaţi, 130 au participat la greva de astăzi. Li s-au alăturat şi colegii din Sibiu.

"Guvernul nu a găsit o soluţie să acorde tichetele de masă, voucherele de vacanţă şi să ne majoreze salariile. Sindicatele au solicitat o majorare cu 25% pentru salariaţii din administraţia publică locală", Nicolae Radu Hanea - preşedintele Sindicatului Finanţe Locale Sibiu.

Chiar dacă greva a blocat, timp de o oră, activitatea instituţiilor, cetăţenii s-au înarmat cu răbdare şi au susţinut cauzele funcţionarilor.

"Suntem de acord cu ce cer ei, mi se pare normal, e dreptul lor. Deşi nora a venit din schimbul de noapte, totuşi aşteptăm", localnic.

Sindicaliştii din administraţie spun că greva de astăzi este de-abia prima dintr-un lung şir de forme protest dacă revendicările lor nu vor avea rezonanţă la Guvern. Ei au mai programat o grevă generală de o zi, pe 12 iulie şi ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat, începnd cu 19 iulie.


Reporter: C. Loghin, A.Mohanu, S. Secelean
Imagine: L. Păculea, L. Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri