Sari la conținut

Obiceiuri de Bobotează. În judeţul Prahova animalele sunt botezate ca să fie sănătoase

A fost sărbătoare mare la Târgşorul Vechi, în judeţul Prahova. Ca în fiecare an, de Bobotează, localnicii din zonă îşi botează caii, pentru ca animalele să fie bune de muncă şi sănătoase tot anul. Început ca o tradiţie locală, evenimentul adună curioşi, dar şi participanţi la întrecerea tradiţională cu armăsarii, din toate comunele din jur și din județele vecine.

Toată suflarea din Târgşorul Vechi s-a adunat în curtea şcolii din localitate ca să admire spectacolul dat de cei mai frumoşi cai din zonă. Mândri de animalele atent țesălate, proprietarii le-au împletit în coamă funde și panglici roșii, să fie de deochi, le-au așezat pe spete cele mai noi hamuri și le-au atârnat de grumaz zurgălăii lustruiți.

"Foarte frumos! Mă bucur că au reluat tradițiile din moși-strămoși. Este foarte interesant, vin în fiecare an aici. De unde sunteți? Din Ploiești", spune un turist.

Înainte de venirea preotului care, an de an, stropeşte animalele cu apă sfinţită, proprietarii de cai s-au înscris într-o competiţie în care animalele au putut să-ţi demonstreze forţa, îndârjirea, dar şi frumuseţea. Cei mai puternici participanți au tras după șase traverse din beton, grele de aproape două tone, dar și un tractor.

"Suntem de la Podenii Vechi, aproape de Vălenii de Munte. Și veniți în fiecare an aici? Da, de fiecare dată"

Câştigătorul din acest an a fost Relu, un roib de 8 ani, dintr-o rasă pură, cunoscută ca fiind robustă şi bună pentru tracţiune.

"E de rasă semigreu românesc. Trage bine... După puterea lui. Având în vedere că noi nu prea avem treabă cu ei, îi ținem numai de frumusețe, s-au descurcat bine, zic eu!", spune Nicu Săvel - proprietarul calului

La finalul competiţiei, preotul din localitate a stropit caii cu apă sfinţită. Ritualul le protejează de rele şi aduce spor în gospodăria crescătorilor.

"Apa sfințită îl ajută să fie sănătos, să nu se îmbolnăvească!", spune un localnic.

Sărbătoarea din Târgșoru Vechi este la a 14-a ediție consecutivă, dar stropitul cailor de Bobotează este un obicei transmis de sute de ani, din generație în generație.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Pe aceeași temă