Oraş poluat, pensionare mai rapidă

Data publicării:
PENSIONARE FAGARAS

Legea care reglementează sistemul unitar de pensii prevede că locuitorii din zonele poluate cu amoniac sau metale grele se pot pensiona cu doi ani înainte de a împlini varsta standard. Desi, timp de aproape un secol, la Combinatul Chimic din Fagaras s-au produs ingrasaminte chimice pe baza de amoniac şi chiar şi dinamită, orasul nu a fost inclus pe lista localităţilor poluate.

"Dimineața când mergeam la serviciu simțeam vaporii în admosferă și se vedea norul acela de coadă de vulpe. Mergeam dimineața la serviciu de multe ori și simțeam în dreptul unor secții că te pișcă fața", locuitor.

"Am lucrat în mediu de clor, în mediu de amoniac, și în instalații cu explozivi care au generat unele explozii ca s-au întîmplat unele incidente", locuitor.

O modificare adusă Legii Pensiilor ar permite reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au locuit 30 de ani în Făgăraş şi care au lucrat într-un mediu toxic - concret au lucrat cu amoniac ori derivaţi ai acestei substanţe.

"Oamenii din Făgăraș ani de zile mergând la serviciu, la școală simţeau mirosul de amoniac și derivate. Erau momente când plafonul de nori era mai jos, aerul era greu de respirat pentru că amoniacul este mai ușor", Lucian Cupu - președinte Sindicat Nitramonia Rompiro.

Deocamdată, sindicaliştii au cerut pensionarea mai rapidă doar autorităţilor locale.

"Din documentaţia prezentată de către liderii de sindicat se dovedeşte că se pretează pentru a putea fi incluşi în ordonanţă. Ştim, din autorizaţiile de mediu, din studiile şi monitorizările făcute, că gradul de poluare era unul ridicat",  Ciprian Băncilă - prefectul judeţului Braşov.

Pe lista orașelor poluate care apar în lege sunt doar 4 localități: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri