Sari la conținut

Pădure în pericol. În judeţul Braşov, a şaptea parte din pădurea statului e contaminată

În masivul Piatra Mare, unul din cele mai afectate loturi de pădure este in zona traseelor care atrag, în fiecare sfârşit de săptămână, cel mai mare număr de turişti. Aria este administrată de Regia Pădurilor Săcele. Reprezentanţii instituţiei au decis să doboare toţi arborii contaminaţi de dăunători. Trunchiurile doborâte sunt târâte afară din pădure cu utilaje forestiere, iar acest lucru a dus la degradarea parţială a traseelor turistice.

Suprafaţa de pădure afectată de dăunători este de 125 de hectare doar în zona Drumului Familial. Autorităţile spun că degradarea traseelor turistice este preţul pe care trebuie să îl plătească pentru salvarea pădurii

"Păi degradările sunt cu două tăişuri. Odată, dacă nu scoţi, se strică pădurea şi ceilalţi pomi care sunt sănătoşi şi dacă îi scoate, se strică drumul. Acum ... trebuie să te împarţi, şi capra şi varza", spune un turist.

Legislaţia interzice folosirea pesticidelor pentru combaterea insectelor, aşa că pădurarilor le rămâne să monteze în pădure capcane chimice pentru insecte şi să taie copacii afectaţi. Specialiştii spun că, în zona Drumului Familial şi a traseului spre Canionul Şapte Scări, aproape zece la sută din arbori nu pot fi salvaţi şi trebuie puşi la pământ.

"Noi suntem obligaţi să asigurăm o stare fitosanitară bună pădurii, în sensul că ori de câte ori constatăm, trebuie să extragem cu priorotate aceşti arbrori, pentru ca ei să nu prolifereze asupra pădurii sănătoase. Ne dorim ca şi în viitor să avem păduri şi turiştii şi nu numai să se bucure de efectele acesteia", declară Sorin Hermenean - directorul Regiei Pădurilor Săcele.

Tăierile din 2014 sunt prima acţiune de igienizare făcută în zona respectivă a Masivului Piatra Mare, în ultimii opt ani.

"Dacă nu se iau aceste măsuri de urgenţă, focarul de infecţie se propagă şi canităţile de masă lemnoasă care se depreciază şi se exploatează înainte de termenul normal pot fi foarte mari", precizează  Vlad Blaj Voinescu - responsabil protecţie păduri, Direcţia Silvică Braşov.

În întreg judeţul Braşov, aproximativ trei mii din cele peste 21 de mii de hectare de pădure de stat sunt afectate de insectele dăunătoare.

Pe aceeași temă