Pânze şi poveşti la Mândra 

Data publicării:
ALINA ZARA

Alina Zară a studiat teatrul, dar şi-a găsit împlinirea în satul natal cu nume pe care ea l-a transformat în renume. Acasă, la Mândra, Alina dă o nouă viaţă zestrei de tradiţii locale, pe care le-a iubit mereu. Aşa a învăţat de la bunica. Mama Ruţa, cum o ştiau sătenii.

"Pânzele pe care le ţesea suveica le-am transformat în tricouri, am spus poveştile pe care le spuneau bătrânele care ţeseau pânza cu suveica, am adunat copiii ca să audă poveştile şi de acolo Dumnezeu le-a aşezat şi le-a ordonat cu rost şi rânduială pe toate", spune Alina Zară.

A scos din cufere uitate în poduri, ţesături de pe vremuri, ştergare, feţe de masă, mâneci de ie sau gulere de cămăşi. Din ele s-a născut ideea tricourilor cu broderii tradiţionale chic, însoţite de mesaje. Acum, tricourile de la Mândra sunt celebre şi au lansat o modă.

De curând, Alina a început un nou proiect: Colţul românesc. Este o pernuţă ca o reinterpretare în design modern a motivului colţii lupului. Dar şi ca semn de popas cu oameni dragi, la o vorbă pe-ndelete. Însă cel mai mult îi place să le arate copiilor din sat ce frumoase sunt cusăturile şi portul popular autentic.

"Pentru Ziua Universală a Iei, fetiţele şi-au propus să-si coasă singure prima lor ie. Şi ne-am apucat. Nu le învăţ foarte mult, ele mă învaţă pe mine. E fabulos cum îşi aleg semnele, cum le citesc", spune Alina Zară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri