Pârtie uitată în zona Bunloc

Data publicării:
PARTIE BUNLOC

Domeniul schiabil Bunloc a fost amenajat pe un deal din masivul Piatra Mare. Zona de sosire a pârtiei este la jumătate de kilometru de Drumul Naţional 1, la intrare în Braşov dinspre Săcele. Zona e foarte accesibilă şi pentru cei care circulă pe Drumul Naţional 1A, la ieşire din Săcele spre Braşov. Pârtia are o lungime totală de aproape trei kilometri.

Pârtia de schi Bunloc are o diferenţă de nivel de 570 de metri şi un grad de dificultate mediu. Cât despre poziţionarea geografică, imaginile vorbesc de la sine: panoramă de vis asupra Braşovului şi, mai către sud, abruptul masivului Postăvarul, munţii bucegi şi munţii Piatra Mare.

Înainte de Revoluţie, mii de oameni se adunau la Bunloc, în vacanţe sau la sfârşit de săptămână. Îi aduceau aici drumurile scurte de acces, zăpada din belşug şi pârtia numai bună pentru amatorii sporturilor de iarnă.

"Atunci ştiţi cum mergea, dragii mei, scaunul? Într-una! Copiii mei îşi dădea drumul de aici, se duceau până pe pârtie, roată, ajungeau la telescaun, urcau, iar coborau, de zeci de ori coborau", spune Agripina Sava, cabanier

Din domeniul schiabil de la Bunloc nu a lipsit nici o trambulină pentru sărituri, construită în 1933. Trambulina avea punct de construcţie la 60 de metri, a fost ani întregi cea mai înaltă din România şi aici a fost făcută în premieră, în 1937, o săritură de 56 de metri lungime.

"Duminica era plin de turişti. Săceleni şi nu numai săceleni! Asta pentru că este o zonă foarte accesibilă, este o zonă cu deschidere, cu plecări spre Piatra Mare sau spre Valea Gârcinului, iar iarna oferă cel puţin patru cinci variante până la Intermediar, de schiat", povesteşte Nicolae Coliban, organizator concurs schi.

Domeniul schiabil Bunloc aparţine administrativ de municipiul Săcele. În cartierul de la baza pârtiei, sute de locuri de cazare îşi aşteaptă oaspeţii. Autorităţile locale au eşuat cu introducerea acestei zone pe harta turistică a ţării pentru că o parte din terenurile pârtiei au fost retrocedate şi nimeni nu s-a ocupat de reconstituirea juridică a unui domeniu schiabil aşa cum a fost odată.

"În cazul în care ar mai fi vorba ca în zona respectivă să se reabiliteze pârtia de schi, probabil că ar reprezenta un punct de interes pentru cei care ar dori să evite celelalte pârtii de schi aglomerate ale ariei metropolitane a Braşovului", a declarat Geczi Gellert, viceprimar Săcele

Autorităţile din Săcele au inclus reamenajarea şi extinderea domeniului schiabil Bunloc printre priorităţile din strategia de dezvoltare a municipiului pe următorii cinci ani. Totul rămâne însă un vis frumos, câtă vreme edilii locali nu rezolvă problemele statutului juridic al terenurilor retrocedate şi al sursei de finanţare pentru omologarea pârtiei.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri