Pe acoperişul lumii, la 12 ani

Data publicării:
ALPINISTA RASNOV

La doar 12 ani, Dor Geta Popescu deţine trei recorduri mondiale de vârstă în alpinism, trei titluri de campioană naţională la escaladă şi două distincţii Alpinistul Anului, ca membră a Lotului Naţional. A urcat pe munte prima dată la vârsta de trei ani, iar model i-a fost Crina Coco Popescu, sora ei, prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes - cei mai mari şapte vulcani ai lumii.

La doar 12 ani, Geta vrea să doboare recordul surorii sale şi până la 14 ani vrea să încheie circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits. "Am doborât recorduri mondiale de vârstă ale surorii mele, Crina Coco Popescu", spune Geta Popescu.

Geta a lăsat de mult jucăriile pentru carabine şi corzi şi a transformat o pasiune într-un scop. Ultima expediţie în care a fost, ce a avut ca ţintă Vârful Uhuru, din masivul Kilimanjaro, cel mai înalt punct al Africii, s-a încheiat cu succes după şapte zile, în 16 iulie, la 10:15, ora Tanzaniei.

"Mi-a fost frică, aveam emoţii pentru ziua de vârf, mă mai durea capul de la altitudine, dar a fost bine", povesteşte Geta Popescu.

Cu toate astea, Geta este un copil normal. Merge la şcoală şi îşi petrece mare parte a timpului liber antrenându-se în sălile de escaladă, dar şi în aer liber.

"Să zicem, când mai am timp mai merg şi la şcoală, da...Adică dacă am o expediţie nu mă duc la şcoală", spune Geta.

Am găsit-o în Cheile Râşnoavei, alături de tatăl său, cel care i-a fost mentor.

"Partea de alpinism de altitudine, motivaţia a fost clară: dacă a făcut Coco un lucru când era mai mare decât ea şi ea poate să o bată la chestia asta, categoric merge, se antrenează, e hotărâtă...", spune Ovidiu Popescu - tatăl Getei.

În august, Dor Geta Popescu va încerca realizarea unui record european de vârstă pe muntele Elbrus, care este simultan cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa. Pe lângă Elbrus, în acest an, Geta şi-a propus să cucerească vârfurile Ojos del Salado și Aconcagua, din Anzi.

Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri