Sari la conținut

Pepinieră de puieţi pentru pădurile oraşului

În primul an de viaţă, pomii vor sta într-o seră modernă care oferă toate condiţiile pentru ca ei să se dezvolte corespunzător. Solarul are o dimensiune de peste 300 de metri pătraţi şi o capacitate de producţie de aproximativ 250.000 puieți pe an.

Din cei 105.000 de puieţi care vor fi plantaţi annual aici, 87.000 vor fi din specii răşinoase, iar restul de foioase. O mare parte dintre conifere vor ajunge la vânzare în pieţele din oraş ca pomi de Crăciun, asta ca să Nu mai fie tăiaţi arobii din pădure.

"Aici se vor produce puieți care vor putea să fie preluați de municipalitate și plantați în interiorul orașului dar și pentru fondul forestier proprietate al municipiului Brașov care va putea să utilizeze puieții produși aici",  George Scripcaru - primarul municipiului Braşov.

Pepiniera silvică se întinde pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, este împărţită în 5 parcele. Aici există şi o clădire operaţională unde vor sta utilajele cu care se lucreaza aici. Cel mai important este un tractor cu braţ hidraulic de ultimă Generație care are a costat un milion de lei.

"Au fost cumpărate toate utilajele necesare acestei pepiniere. Tractor, utilaje pentru lucrul pământului: plug, cultivator, mașină de semănat, mașină de scos puieți", Ciprian Cojan - inginer silvic fond forestier Regia pădurilor Kronstadt.

Valoarea totatlă a investiţiei este de 4 milioane de lei, iar 60% din bani au fost primiţi din fonduri europene.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea