Performanţe ignorate de stat şi societate 

Data publicării:
SAGUNA SUA

În ultimii 10 ani elevii de la Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" au mers peste Ocean la competiţia internaţională de informatică American Computer Science League. Elevii se înscriu de fiecare dată cu ambiţia să cucerească primele locuri şi chiar reuşesc. Alexandru Strâmbu a plecat în America doi ani la rând, şI speră ca experienţa să îi folosească pentru admiterea la Universitatea Oxford.

"Am concurat cu alte echipe din toată lumea, în special din SUA, dar şi din Europa", spune Alexandru Strâmbu.

Celălat coechipier, Alexandru Ghiţă, este elev în clasa a XII-a. A participat la patru etape ale concursului şi în ultimii doi ani a luat locul I cu echipa. Speră şI el că participarea la concurs va atârna greu la înscrierea la facultate.

"Sunt două facultăţi la care mă gândeam, una se numeşte Warwick şi cealaltă Bristol, o să mă decid la una dintre ele. Ca taxe de studii e mai convenabil", spune Alexandru Ghiţă. 

Colegii lor mai mari, deja studenţi în Anglia, confirmă că participarea la astfel de concursuri este o şansă enormă pentru cei care au ambiţia să studieze peste hotare.

"E o deschidere şi odată materia lucrată pentru concurs mi se pare foarte util..poate nu în liceu, dar la facultate", spune Dan Fodor - student la Universitatea Warwick.

"Are o anumită pondere, mai ales că îţi prezintă şi alte arii ale informaticii decât programarea pe care o înveţi la şcoală, plus că dacă ai rezultate bune te ajută", este de părere şi Andrei Alexandrescu - student la Universitatea Oxford

După patru etape de concurs, cu probe teoretice şi practice, cei trei elevi braşoveni au reuşit să se califice, doar că deplasarea presupune cheltuieli de aproape 6000 de euro, pentru transport, cazare şi masă. Dacă în ceilalţi ani banii au venit, în mare parte, de la Consiliul Judeţean şi de la firme, anul acesta nimeni nu s-a arătat interesat să îi ajute pe elevi.

"Am cerut ajutor la Consiliul Local, la Consiliul Judeţean, am făcut cereri de sponsorizare la diverse firme, dar deocamdată nu avem niciun răspuns concret", a spus Irina Aupici - profesor de informatică.

"Activitatea asta sună mai mult a una de cerşit. Concursul acesta, ca şi celălat concurs, NASA, nu se găsesc pe lista de finanţare a Ministerului Educaţiei", a spus Dorel Agache - director Colegiul Naţional "Andrei Şaguna".

Concursul are loc în a doua parte a lunii mai. Dacă liceul nu va strânge banii la timp, şaguniştii nu vor avea şansa să participe.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri