Planul unei staţiuni de vis, la Săcele

Data publicării:
STATIUNE SACELE 230913

Philippe Meyer este om de afaceri francez care s-a stabilit la Săcele în urmă cu nouă ani. În Franţa a fost instructor de schi, aşa că i-a fost uşor să ghicească potenţialul munţilor care înconjoară muncipiul Săcele. A gândit proiectul de la zero, a investit în studii de fezabilitate şi a mers cu ele la primăria din Săcele, pentru a se alia cu autorităţile. De aproape trei ani încearcă, fără succes, să se asocieze cu primăriile din Braşov şi Săcele.

"Am făcut două proiecte. Unul cu subvenţii europene şi unul fără subvenţii europene. Pentru că nu pot să fiu sigur dacă o să am acees la subventii europene dacă facem acest proiect fără administraţia locală, judeţeană sau fără Ministerul Turismului", povesteşte Philippe Meyer, iniţiatorul proiectului. 

Planurile francezului erau, ca staţiunea „Paltinu", din Munţii Cailor, să intre în şantier din 2012. Proiectul este unul gradios. Întreg domeniu schiabil al staţiunii s-ar întinde pe o suprafaţă de 420 de hectare. Ar putea fi construite 22 de pârtii şi 21 de instalaţii pe cablu, cu o capacitate de 16.000 de schiori pe oră.

Staţiunea nu va funcţiona, însă, doar pe timp de iarnă. Iniţiatorul proiectului s-a gandit cum să facă să asigure agrementul în zonă şi în sezonul estival. Astfel, o sanie pe şine va fi funcţională atât iarna cât şi vara, iar, în perimetru, ar fi construite un „prac aventura", de tipul celui din cartierul Noua, o piscină şi terenuri de tenis.

Supriza va fi, însă, constuirea patinoarului ecologic, funcţional în toate sezoanele, pe bază de microsfere de sticlă şi silicon. Autorităţile sunt conştiente că ar exista beneficii imense pentru localitate, dar spun că nu au bani de investit în aşa ceva.

"Ar fi necesară realizarea unei entităţi care să acceadă spre fonduri europene sau spre alte surse de finanţare, eventuali investitori privaţi ca să vină şi să investeasca în acest proiect", declară Geczi Gellert - viceprimar Săcele.

Localnicii din Săcele habar nu au despre acest plan măreţ, dar sunt convinşi că amenajarea unei astfel de staţiuni lângă Săcele ar aduce numai beneficii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri