Sari la conținut

Posturi multe, angajaţi puţini. Cele mai multe posturi, pentru asistente şi infirmiere. Informaţii, pe www.hospbv.ro

Elena Sileanu este asistentă şefă la secţia de adulţi, la Spitalul de Pneumoftiziologie. În secţie sunt 80 de paturi, dar sunt numai 13 asistente şI 10 infirmiere. Abia fac faţă volumului mare de muncă, iar în perioada de vară, când sunt şI concedii, programul devine infernal.

"Presupune un efort suplimenatr din partea personalului angajat în asigurarea turelor. De aceea avem nevoie de aproximativ încă trei asistente medicale şI cel puţin 4 infirmiere", Elena Sileanu - asistent şef, Pneumoftiziologie.

De aproape un an posturile în spitale au fost deblocate, astfel că şi la Spitalul de Pneumoftiziologie de exemplu, sunt scoase la concurs în această lună posturi atât pentru cadre medicale, cât şi pentru personal auxiliar.

"Posturi disponibile în ceea ce priveşte personalul medical superior sunt 5 pe tot spitalul, inclusiv dispensar, cam în jur de 15 asistente medicale şi tot atât personal auxiliar adică Infirmiere şI îngrijitoare", Dan Moraru - directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 Cele mai multe angajări se fac însă în Spitalul Judeţean Braşov. Aici, numai în această lună sunt disponibile aproape 80 de posturi. Asta după ce luna trecută nu s-au ocupat nici jumătate din posturile scoase la concurs. Cea mai mare nevoie este de infirmiere. Astfel că spitalul este dispus acum să angajeze chiar şi persoane necalificate.

"Condiţii minime, adică şcoală generală şi fără vechime . Ele vor fi încadrate ca infirmiere debutante, urmând ca după 6 luni să le trimitem la un curs de infirmiere. În jur de 1.300 de ron salariul brut", Daniela Neculoiu - directorul Spitalului Judeţean Braşov.

Directorii spitalelor se plâng că fluxul de personal este mare. În fiecare lună, în medie, din spitalul judeţean pleacă în jur de 10 asistente.

"Este o problemă de sistem. Interesul a scăzut şi pentru Spitalul Judeţean Braşov, fiindcă este muncă multă şi veniturile sunt destul de modeste în comparaţie cu pregătirea şI munca ce se depune în acest spital", Gabriel Moraru - preşedintele Colegiului Medicilor Braşov.

La Spitalul Judeţean Braşov sunt peste 1.000 de angajaţi. În toate unităţile medicale din municipiu sunt disponibile în acest moment în jur de 150 de posturi.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Mihai Stan