PRAHOVA. Nu au spaţiu pentru expunerea schiţelor lui Nicolae Grigorescu

Data publicării:
SCHITE GRIGORESCU

Cele 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu, realizate de Nicolae Grigorescu, au fost vândute de fiul său, Gheoghe N. Grigorescu, primăriei Câmpina în 1939 pentru suma de 600.000 de lei. După cel de-al doilea Război Mondial nu s-a mai ştiut nimic de ele. În anul 1990, secretarul primăriei a descoperit întâmplător actul de vânzare-cumpărare şi de atunci au început demersurile pentru recuperarea operelor.

"Într-o discuţie cu un prieten, bun cunoscător al artei plastice, mi-a relatat că ar şti că Primăria Câmpina ar deţine act de proprietate privind aceste 202 schiţe şi desene", povesteşte Paul Moldoveanu, secretarul primăriei.

În 2002 primăria Câmpina a dat în judecată Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti pentru a redobândi schiţele şi după 11 ani de procese a reuşit să intre în posesia lor. Din 2013 însă, de când s-a încheiat procesul, autorităţile locale au reuşit să ridice schiţele de la Muzeul de Artă abia săptămâna trecută.

"Cei de la Muzeul Naţional de Artă nu au vrut să ni le dea până nu i-am asigurat că avem nişte condiţii de păstrare speciale legate de umiditate şi de temperatură. Noi nu avem la Câmpina un spaţiu de păstrare care să respecte astfel de condiţii şi atunci am găsit înţelegere la Muzeul Judeţean de Artă care are bineînţeles un depozit unde le-am dus şi le-am lăsat în custodie", a spus Horia Tiseanu, primarul localităţii Câmpina.

"Schiţele propriu-zise trebuiesc puse în cutii şi maxim 10 una peste alta suprapuse pentru că şi greutatea unei schiţe pusă peste altă schiţă poate să dăuneze conservării. În ceea ce priveşte expunerea, legea recomandă să se facă maxim o lună pe an şi prin rotaţie", a spus Dan Rădulescu, muzeograf la Muzeul Câmpina. 

Soluţia găsită până acum de autorităţile locale este amenajarea unui etaj din Casa Căsătoriilor pentru care s-a facut un studiu de risc. Urmează un studiu de fezabilitate dar şi amenajarea propriu-zisă a spaţiului care va dura cel puţin patru luni de zile.

Valoarea actuală a schiţelor a fost estimată neoficial la suma de 1 milion şi jumătate de euro.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri