Pregătiri pentru "Marele miting al secuilor"

Data publicării:
SECUI

Pentru marșul de duminică organizatorii au comandat 3.000 de steaguri secuiești, de mărimea unui bloc de desen, plus alte câteva mii de afișe care au fost deja împărțite și lipite prin județ. Maghiarii au mai pregătit și alte câteva zeci de pancarte cu mesaje în română și în engleză, pentru ca totată lumea să înţeleagă ce vor ei să transmită.

"Pe pancarte vom scrie mesaje referitoarre la regionalizare, la autonomie,la tratatul bilateral între România și Ungaria", ne spune Gazda Zoltan, unul dintre organizatorii marşului.

Pentru marșul de duminică, organizatorii se așteptă la peste 100.000 de participanți. Astfel că, de exemplu, numai din județul Mureș s-au anunțat deja aproximativ 100 de autocare, plus încă o garnitură de tren care va veni din județul Harghita, iar primarii din localitățile din Covasna și-au mobilizat deja oamenii.

Pentru a evita incidentele autoritățile vor mobiliza zeci de echipaje de ordine și intervenție.

"Jandarmeria este pregătită cu suficiente efective care să asigure buna desfășurare a acestei manifestări, sprijinită de altfel și de către poliția judeţului Covasna. Dacă situația impune, atunci vor fi suplimentate efectivele", declară  Petronela Corodeanu, purtător de cuvânt Jandarmeria Brașov

De marele marș de duminică profită însă, din plin, hotelierii și proprietarii de pensiuni din întreg județul Covasna, care pentru acest sfârșit de săptămână au rezervările făcute.

"Pentru acest sfârșit de săptămână suntem plini, mai ales pt sâmbătă. Au fost semnalate și cereri și din Ungaria", afirmă Albert Zoltan, proprietar de pensiune.

Marșul va începe duminică, la ora 11:00, cu o slujbă religioasă, iar după ora 13:00 liderii maghiari vor citi o petiție. Participanţii vor intona imnul Ungariei şi al secuilor şi vor forma un lanţ uman pe o distanță de aproximativ 50 de kilometri, de la Brețcu la Chichiș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri