Sari la conținut

Prima dezlegare la peşte în post

Bisericile au fost astăzi foarte aglomerate. Sărbătoarea este celebrată în fiecare an pe data de 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun. Pentru credincioşii care ţin postul Paştelui, sărbătoarea este cu atât mai importantă cu cât este subliniată de sacrificiul peştelui care se mănâncă în această zi.

"Astăzi este Bunavestire, şi se mănâncă peşte, eu aşa ştiu, este în cursul postului. Astăzi vom mânca peşte şi se ţine şi post, dar cine poate", a spus o credincioasă. 

După slujbă, credincioşii s-au îndreptat către pescăriile din oraş unde au stat la coadă câteva zeci de minute. Cel mai căutat peşte a fost Fitofagul, Crapul, dar şi Păstrăvul românesc.

"Am ţinut tot postul şi acum am zis să mănânc şi peşte că se mănâncă azi. De mâine iar post", a precizat un braşovean.

Comercianţii spun că au suplimentat bazinele cu peşte. Cât despre preţuri, acestea variază între 17 şi 25 de lei, kilogramul de peşte, în funcţie de sortimentul ales.

"Am făcut aprovizionări extra, comparativ cu o altă perioadă a comercializării peştelui, da, zilele acestea a necesitat o aprovizionare mai mare.Nu ştiu dacă aş putea să spun că s-au înregistrat vânzări duble, dar pot să spun că a avut acelaşi succes ca şi în anii precedenţi",  susţine Dumitra Mircea - gestionar pescărie.

Bătrânii spun că cel care astăzi mănâncă peşte se va simţi ca peştele în apă, tot anul, dar şi că cine se ceartă de Buna Vestire, va avea necazuri tot anul.