Primăria, investitor principal la aeroport

Data publicării:
AEROPORT PRIMARIE

Pentru finalizarea aeroportului Braşov ar mai fi nevoie de aproximativ 30 de milioane de euro. Iar Consiliul Judeţean nu poate susţine investiţia. Aşa că a cerut sprijinul Primăriei, care va intra în acest proiect cu un procent de 51%. Iar banii vor veni de la Banca Europeană de Dezvoltare.

"Mai avem la dispoziţie un credit de 3 milioane şi jumătate de euro şi din calculele pe care ni le-am făcut şi aşteptăm studiul de fezabilitate, rezultă o cifră mai mare decât cifra pe care consiliul judeţean a cheltuit-o deja, în jur de 30 de milioane de euro. Şi acesta a fost motivul principal pentru care am invitat primăria să intre cu pondere majoritară în realizarea acestui obiectiv", Mariana Câju - vicepreşedinte al CJ Braşov.

"Muncipiul Braşov are această capacitate să acceseze această finanţare. Planul de mobilitate urbană, care este elaborat la solicitarea Ministerului Dezvoltării şi a Guvernului României şi a fost elaborat cu specialişti şi finanţat de Berd, prevede acest lucru, avem aceste componente", George Scripcaru - primarul municipiului Braşov.

Până acum, pentru documentaţia făcută şi pentru pista construită, au fost cheltuite aproape 25 de milioane de euro. Iar până acum avansarea lucrărilor a fost oprită şi din cauza legii care prevede transferul terenului din proprietatea statului, în cea a Consiliului Judeţean. În lege erau trecute date cadastrale greşite, aşa că acum e nevoie să fie modificată. Iar pentru asta, prefectul îi va delega parlamentarii de Braşov să se implice.

"Vom avea o discuţie şi cu parlamentarii pt că trebuie să depunem o iniţiativă de lege pentru a rezolva problemele cadastrale care ne-au pus probleme în trecut", Ciprian Băncilă - prefectul judeţului Braşov.

Autorităţile speră ca până în vara acestui an situaţia legislativă să se clarifice, iar proiectul să poată continua.

"Se va trece la proiectul tehnic unde vom realiza căile de acces, terminalele, plecări, sosiri, şi turnul de control. Mai sunt în primul rând staţia de transformare electrică, care s-a vorbit deja la transelectrica, canalizarea pentru apele pluviale, cu canalul colector", Adrian Gabor - vicepreşedinte CJ Braşov.

Pista aeroportului a fost inaugurată în octombrie 2014. De atunci a intrat în conservare.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri