Primele vaci româneşti pleacă în martie spre China

Data publicării:
VACI CHINA-1

Zoltan Haller este unul din fermierii care deja au semnat un contract pentru a exporta vaci în China. Pentru transportul din luna martie de la ferma lui din Hărman vor pleca 150 de capete.

"Noi ne-am propus 250 de animale în fiecare an să vindem, femele, pe lângă acest număr undeva la 100 de bucăţi de masculi, sigur că, atât femele cât şi masculii trebuie să aibă origine cunoscută. Toate aceste animale merg pentru prăsilă nu pentru tăiere", afimă Zoltan Haller - vicepreşedinte Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească.

Din ferma institutului de cercetare din Braşov ar putea pleca 50 de capete. În prezent, aici sunt peste 300 de animale. Managerul fermei este de părere că asiaticii nu au ales întâmplător bălţata românească.

"Marele avantaj al orientării spre o rasă mixtă este aceea că de pe acelaşi animal poţi obţine o cantitate mulţumitoare de lapte şi o cantitate foarte bună de carne şi din această cauză o rasă mixtă îţi dă posibilitatea ca în funcţie de cererea pieţei te orientezi ", a spus Emil Neacşa - manager fermă zootehnică.

Preţul oferit de chinezi a fost de 1.000 de euro pe animal. Până în prezent asiaticii şi-au arătat intenţia de a cumpăra 19.000 de animale. Primul lot care va pleca va fi format din 5.000 de bovine. România a semnat la finalul anului trecut un protocol cu autorităţile chineze pentru a exporta 500.000 de vaci din rasa Bălţata românească.

"Nu este un număr greu de atins, sigur nu se va atinge într-un an o să se atingă în 7-10 ani. asta înseamnă pentru fermieri un plan de dezvoltare, piaţă sigură de dezvoltare, înseamnă o reinvestire în tehnologie, practic este competitiv cu alţi fermieri din europa ", a declarat Zoltan Haller - vicepreşedinte Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească.

În a doua jumătate a lunii februarie în România va sosi o delegaţie din China care vrea să cumepre încă 8.000 de vaci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri