Primii sosiţi la FITS

Data publicării:
FITS

Naoko are 21 de ani şi vine din Kobe, un oraş japonez cu peste un milion de locuitori. A aflat de Festivalul de Teatru de la Sibiu de la unul dintre profesorii săi de la Universitate şi a ţinut să vină ca voluntar, anul acesta. Nu a fost uşor, însă, să intre în programul de voluntariat.

"Avem un interviu, iar anul acesta, au aplicat 33 de persoane și doar 10 au trecut interviul", Naoko Nagata, voluntar.

Odată ajunsă la Sibiu, Naoko a primit găzduire la una dintre familiile care au acceptat să primească tineri care fac voluntariat la Festival. În doar o săptămână, a legat o strânsă prietenie cu Iris, fiica familiei de sibieni.

"E o experiență inedită, n-am avut niciodată ocazia unui schimb de experiență", Iris Antonie, gazdă.

De altfel, tânăra este cea care şi-a convins mama să accepte în casă un voluntar din Festival.

"Ne întâlnim seara, cinăm împreună... Pe cât se poate, gătesc românește. A mâncat sarmale, a mâncat mămăligă, frigărui am făcut ieri, acum o așteaptă cârnat în moare...",  Iuliana Antonie, gazdă.

Tinerii care sunt acceptaţi în programul de voluntariat al Festivalului străbat mii de kilometri ca să dea o mână de ajutor. Dana a terminat Facultatea în Sibiu, iar acum este laborant în Londra. Și-a luat concediu și a venit înapoi în România, special pentru Festivalul de Teatru.

"M-a acaparat cumva tot ce se întâmplă în oraș, toată atmosfera din backstage, deci să fii în prezența creării unui astfel de eveniment de proporții este ceva cu totul și cu totul deosebit", Dana Ghinchevici, voluntar.  

Programul de voluntariat al Festivalului în colaborare cu Japonia împlinește anul acesta 10 ani, iar condițiile de participare sunt din ce în ce mai stricte.

"Încercăm să vorbim mai mult despre colaborarea noastră în viitor, după cea de-a 10-a aniversare, ceea ce putem face în viitor și să transmitem această experiență specială, minunată, noii generații", Mayumi Taniguchi, coordonator program.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe vineri. Peste 70 de țări vor fi reprezentate în cadrul evenimentului. Zeci de spectacole sunt deja sold-out.

"Anul trecut, la 31 mai, aveam vândute biletre în valoare de 100.000 de lei. Anul acesta am avut bilete vândute în valoare de 265.000 de lei. Deci de două ori și jumătate mai mult", Constantin Chiriac, președinte FITS. 

Printre numele importante care vor fi prezente la Sibiu se numără Irina Margareta Nistor, Victor Rebengiuc, dar și actorul premiat cu Oscar Tim Robbins.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri