Prin noroi până la şcoală

Data publicării:
NOROI

Bine aţi venit în satul După Deal, acolo unde noroiul este atât de mare încât mamele îşi cară în spate copiii, pentru ca aceştia să aibă parte de educaţie.

"Le punem aşa, că bate ploaia şi plouă în ele. Decât să vină copilul ud acasă, mai bine...Le pregătiţi pentru mâine? Nu, pentru la ora unu, că iese fetiţa, la ora unu", Mihaela Dimeci - mamă.

Pentru că în satul lor nu mai este şcoală, copiii învaţă în comuna vecină de care îi leagă un drum de un kilometru şi jumătate. Nu este mult, dar împotmoliţi în noroi, cu greu reuşesc să-l parcurgă într-o oră.

"Bunicii, străbunicii noştri, aşa au crescut! Ce speranţe să mai avem că se schimbă ceva acum?", Maria Sugeac - mamă.

Femeile sunt nevoite să facă acest drum de patru ori într-o zi, ca sa îşi ducă odraselele din clasele primare la cursuri. Doar elevii mai mari reuşesc să ajungă şi să se întoarcă singuri de la şcoală.

"Este foarte greu să mergi pe drumul ăsta, noroi, zăpadă când e iarnă şi când plouă. Văd că stai şi departe. Cât faci până acasă, de la şcoală până acasă? O oră jumate", spune un elev.

La capătul unei ore în care ne-am luptat cu noroiul şi cu bălţile ajungem în sfârşit acasă la unul dintre copii. Istovită, mama îi dă jos rândul de haine pe care nu-l va mai putea purta a doua zi.

"Spălăm eu două rânduri, el două rânduri, fata care vine două rânduri, şase rânduri de haine pe fiecare zi. Aşa arată o zi din viaţa noastră", Mihaela Dimeci - mamă.

SINCRON: Maria Sugeac - mamă
TC IN: 00:26:48:24 - TC OUT: 00:26:56:10
"Este foarte greu, cu schimburi după noi, cu un rând de haine bune pe dedesubt, cu altul pe deasupra, ca să putem să îi ducem curaţi la grădiniţă."

Oamenii din sat sunt complet izolaţi de civilizaţie. Ei nu merg cu căruţa ci pe lângă ea. Atelajul devine prea greu pentru bietul animal scufundat în noroi.

Autorităţile se laudă că se ocupă de întreţinerea drumului şi îl pietruiesc frecvent deşi, prin noroi, cu greu se mai vede stratul de balast. Nici vorbă deocamdată ca drumul să fie asfaltat, aşa cum sunt alte uliţe din localitate, astfel că microbuzul şcolar nu are nicio şansă să urce dealurile şi nici nu ar încăpea pe drumul îngust.

"Când a fost pietruit ultima dată? În vara anului trecut! Când s-a putut face treabă, înţelegeţi. Pe timp de iarnă nu se poate. E un sat aşezat în foarte mare pantă, nu pot intra utilajele.  Lucrările de pietruire, în partea aceea s-au ridicat la...în jur de 20-30 de mii de lei. Turnarea balastrului, combustibil, că am închiriat o autobasculantă de la o firmă", Petre Ciucioiu viceprimar în comuna Pietrari.

Comuna Pietrari are şapte sate. După Deal este cel mai izolat dintre acestea. Aici trăiesc în jur de 80 de familii, care niciodată nu au avut şansa să circule pe un drum decent. Pentru că în satul lor să ajungă asfalt, ar trebui cel putin un milion de euro, o sumă imensă pentru bugetul localităţii.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri