Procese pentru banii pierduţi

Data publicării:
PROCESE SANITAS

Maria Szabo lucrează de 25 de ani în sistemul sanitar. Este asistentă de laborator la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi are un salariu de 1.400 de lei. Dacă acţiunea în instanţă are succes, femeia ar putea primi aproximativ 5.000 de lei.

"Fiecare ban în plus contează pentru noi, având salariile aşa de mici. Şi munca, chiar dacă nu este o muncă în ture, aşa cum lucrează colegii din spital, dar este o muncă de mare responsabilitate" spune Szabo Maria, asistent de laborator Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna.

Numai în judeţul Covasna sunt aproape 2.000 de angajaţi din sistemul sanitar, membri ai Sindicatului Sanitas, care se adresează instanţei, pentru recuperarea banilor. Sumele sunt echivalentul celui de-al 13-lea salariu: aproximativ 3.000 de lei pentru personalul auxiliar, până la 5.000 de lei pentru asistente şi peste 6.000 de lei, pentru medici.

"Până la urmă este şi o chestie de moralitate, pentru că, cunoaştem foarte bine, sistemul sanitar astăzi este subfinanţat, iar personalul este foarte prost plătit în spitalele publice", a spus Vasile Neagovici, liderul Sindicatului Sanitas Covasna.

"Noi, ca unitate sanitară am acordat salariile noastre sunt date la maxim personalului care lucrează la noi, într-adevăr, asta este o problemă strict sindicală, noi am aplicat legea şi am făcut cuantumul salariilor ţinând cont de prevederile legale la ora actuală", a spus Cristian Cimpoi, managerul Spitalului de Cardiologie Covasna

În judeţul Braşov, angajaţii spitalelor trebuie doar să îşi împuternicească liderii de sindicat pentru pornirea proceselor în instanţă.

În cel mai mare spital din Braşov, membrii unuia dintre sindicate au fost chemaţi să mandateze conducerea organizaţiei, pentru deschiderea acţiunilor în instanţă. Miza acestor acţiuni este recuperarea pierderilor salariale suferite din decembrie 2012 până acum.

Potrivit liderilor Sanitas, numai în judeţul Braşov sunt peste patru mii de angajaţi din sistemul sanitar gata să cheme în instanţă conducerile spitalelor, pentru banii pierduţi.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri