Proiect pilot pentru reducerea consumului de energie

Data publicării:
HOTELURI VERZI

Proiectul a începutîin anul 2013 şi s-a încheiat la începutul acestei luni. În domeniul hotelier, programul a fost implementat în Croaţia, Grecia, Franţa, Italia, Spania şi România şi a presupus selectarea unor hoteluri care vor să aibă o performanţă energetică ridicată. În România, trei hoteluri, două din Braşov şi unul din judeţul Covasna au fost auditate de experti si au aflat unde pot face economie de energie.

"Problema cea mai mare a fost anvelopa hotelului, aici noi pierdem cam 35% din energia pe care o folosim la încălzire, deci aici trebuie să intervenim cel mai tare. Al doilea lucru la care trebuie să intervenim este schimbarea surselor de iluminat, din becuri cu incandescenţă în becuri cu led, lucru pe care am început deja să îl realizăm. Se văd economii, nu foarte mari acum, dar sperăm ca la finalulul anului să avem o economie de minim 20%", Dan Chivu, director hotel 4*.

La un alt hotel de trei stele din Braşov administratorii au instalat panouri fotovoltaice şi senzori de lumină pentru scăderea consumului de energie electrică, iar ferestrele mari de sticlă au luat locul tavanului betonat, pentru ca lumina naturală să înlocuiască lumina artificială. Consumul de energie a scăzut deja cu 45%.

"Am schimbat deja boilerele de încălzire a apei calde cu boilere prin condensaţie, am montat senzori de mişcare în spaţiile publice ale hotelului, am montat un sistem de decuplare automată a curentului electric în momentul în care camera nu este ocupată. În viitor ne dorim anveloparea faţadei clădirii, dorim să finalizăm schimbarea tuturor surselor de iluminat din hotel", Irina Vasili Eriş, reprezentant hotel 3*

Proiectul, sprijinit de Agenţia pentru Managamentul Energiei şi Protecţiei Mediului Braşov, sugerează măsuri de eficientizare energetică pentru ca hotelurile să reducă şi costurile utilităţilor.

"Începând cu anul 2020 toate construcţiile noi indiferent de modul în care vor fi utilizate trebuie să în soluţie aproape zero energie. Acei proprietari de hoteluri care înţeleg că trebuie să înceapă acest proces de renovare majorare vor putea să facă faţă concurenţei viitoare",  Camelia Raţă, director executiv AMBEE.

Şi reprezentanţii primăriei au în vedere susţinerea consumului redus de energie al clădirilor prin autorizaţiile de construcţie care se vor putea da în viitor conform criteriilor de reducere a energiei.

"În momentul de faţă autorizaţiile de construire se eliberează în baza legii 50 din 1991. Încă nu au apărut modificări foarte clare. Am auzit că există proiecte care până în anul 2018 să se stabiliească, context în care dacă legea va fi modificată şi noi o vom aplica", Miklos Gantz, administrator public al oraşului Braşov. 

La nivel european, 16 hoteluri au fost selectate pentru să facă parte din acest proiect pilot.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri