Proiecte de reabilitare amânate din lipsa banilor

Data publicării:
REABILITARE SCOLI-1

În localitatea covăsneană Ilieni, pentru că sunt foarte puţini, elevii învaţă în clase simultane. Pentru a-i împiedica pe copii să plece spre şcolile din oraş, primarul din localitate şi-a propus să mute aici şcoala profesională de profil agricol, din Sfântu Gheorghe. În planul de extindere a şcolii intrau ateliere de lucru, garsoniere pentru profesori, o sală de sport şi un internat pentru elevii veniţi din alte localităţi. Planul primarului a eşuat, însă, în anul 2011, când nu a mai primit nici un leu de la Minister.

"Timp de doi ani, aceste finanţări au venit din partea Guvernului. A fost bine gândită treaba, s-a executat lucrarea, pui deconturile, după care primeşti banii în bugetul tău", a spus Fodor Imre - primar Ilieni.

Nici liceele din municipiul Sfântu Gheorghe nu stau mai bine la capitolul reabilitare şi modernizare.

La Liceul Tehnologic Kos Karoly, de exemplu, situaţia este critică - instalaţiile de încălzire şi de apă sunt şi ele vechi de aproape jumătate de secol.

"În anul 2007 am reuşit să finalizăm un proiect pentru reabilitarea acestei clădiri. Dar din 2008, când ar fi trebuit să avem finanţarea, practic, această investiţie a fost stopată. Este o clădire veche care necesită reabilitare absolută, totală", a declarat  Kiss Imre - directorul liceului Kos Karoly 

Prin situaţii dificile trec şi şcolile din localităţile Vâlcele şi Baraolt. Cei de la inspectoratul şcolar al judeţului recunosc gravitatea situaţiei dar spun că nu pot face nimic.

"Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la 55 de milioane de lei, fără TVA. Din acestea, lucrări efectuate şi plăţi realizate, se ridică la 13 milioane de lei, tot fără TVA", afirmă Kerestely Irma - inspector şcolar general, ISJ Covasna.

În total, în jdueţul Covasna, 17 unităţi şcolare au iniţiat proiecte de reabilitare care nu au fost duse niciodată la bun sfârşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri